Η κρίση δεν κάνει “εθνικές” διακρίσεις και έχει εκτινάξει τα δημοσιονομικά ελλείμματα των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών πάνω από το όριο του 3%, που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κομισιόν από αλλού το περίμεναν και από αλλού τους ήρθε το “χαστούκι” της δημοσιονομικής εκτροπής.
 
Χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία- θεωρούμενες όλες σαν λοκομοτίβες της ευρωπαϊκής οικονομίας- «δίνουν το κακό παράδειγμα» ως προς την εκτίναξη των ελλειμμάτων και την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος.

Το βρετανικό έλλειμμα (αν και εκτός ΟΝΕ) θα φτάσει το 14%, το γαλλικό υπολογίζεται κοντά στο 8%, ενώ Ιρλανδία και Ισπανία θα καταγράψουν πιθανότατα και αυτές διψήφιο ποσοστό ελλείμματος.

Από κοντά η Ιταλία με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος αλλά και η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης η Γερμανία, της οποίας το έλλειμμα μάλλον θα ξεπεράσει το 3% με αποτέλεσμα η απειλή της κοινοτικής επιτήρησης να είναι ορατή για το Βερολίνο. 

H Ελλάδα βρίσκεται και αυτή «στη γωνία», όχι τόσο για την υπέρβαση στο έλλειμμα αλλά για τα αναληθή στοιχεία που απέστειλε.

Εξάλλου είναι χαρακτηριστική η κουβέντα- προειδοποίηση του προέδρου του Eurogroup Ζαν -Κλόντ Γιούνκερ ότι «τα παιχνίδια τελείωσαν, θέλουμε αξιόπιστα στοιχεία».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, το 2009, οι περισσότερες από τις 27 χώρες της ΕΕ θα ξεπεράσουν – άλλες περισσότερο κι άλλες λιγότερο – το όριο του 3% επί του ΑΕΠ, που προβλέπεται για τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Εάν τελικά επαληθευτεί η σχετική πρόβλεψη – εξέλιξη που εκτιμάται έως η πλέον πιθανή – τότε το Σύμφωνο για τη Δημοσιονομική Σταθερότητα και την Ανάπτυξη θα υπάρχει “μόνο στα χαρτιά”.

Επιπλέον, το γεγονός ότι από τις αρχές του χρόνου οι δαπάνες πολλών ευρωπαϊκών χωρών εκτινάχθηκαν στα ύψη αποδίδεται από τους ειδικούς και στα «πακέτα» για την αναθέρμανση των οικονομιών, που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Είχαν προηγηθεί οι ενέσεις δισεκατομμυρίων προς τις τράπεζες, που επιβάρυναν τον προϋπολογισμό. Έτσι φτάσαμε σ’ ένα σημείο, όπου πολλές οικονομίες της Ευρώπης καταγράφουν δραματική αύξηση των ελλειμμάτων τους.

Βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν πρέπει να ξεπερνά το 3% επί του ΑΕΠ όμως, στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης έχει φτάσει σε ύψη, τα οποία πριν από την κρίση ήταν αδιανόητα.

Πλέον τα πράγματα είναι πολύ άσχημα σε σημείο που οικονομικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες να διερωτώνται τι νόημα έχουν οι κανονισμοί του Συμφώνου Σταθερότητας όταν διατυπώνονται σοβαρές αμφιβολίες ακόμη και για τους αριθμούς που ανακοινώνουν οι κυβερνήσεις, φωτογραφίζοντας την Ελλάδα όπου το «προεκλογικό έλλειμμα» του 6% έγινε 12% μετεκλογικά.