Έναν από τους χειρότερους εφιάλτες τους ζουν τις τελευταίες ώρες εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη, μετά την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς τις δυτικές περιοχές, συνεπεία της αντιπαράθεσής της με την Ουκρανία.

Ειδικά στα Βαλκάνια, όπου εφαρμόστηκε πρώτα η διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τις πρώτες πρωινές ώρες το πρόβλημα είναι μεγάλο και οι ανάγκες καλύπτονται από τα όποια αποθέματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προβλήματα όμως αναμένεται να προκληθούν και στην Ελλάδα, όπου μεγάλος αριθμός νοικοκυριών έχει αντικαταστήσει το παραδοσιακό πλέον πετρέλαιο θέρμανσης και χρησιμοποιεί αποκλειστικά φυσικό αέριο. Η ΔΕΠΑ έσπευσε να καθησυχάσει τους Έλληνες καταναλωτές τονίζοντας ότι ακόμη και εάν παραταθεί η διακοπή της ροής του φυσικού αερίου από την Ρωσία θα χρειαστούν περίπου 20 ημέρες για να καταγραφούν τα πρώτα προβλήματα. Υποστηρίζουν, δηλαδή, ότι τα αποθέματα και οι ποσότητες, που έρχονται από την Αλγερία με πλοία, μπορούν να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση για το κρίσιμο αυτό διάστημα. Πάντως, η διοίκηση της εταιρείας φαίνεται να επιχειρεί να κρατήσει κάποιες επιφυλάξεις για την ομαλή ροή αερίου, κυρίως προς τους μεγάλους καταναλωτές, όπως βιομηχανικές μονάδες και τη ΔΕΗ. Από την τελευταία αναφέρθηκε πριν από λίγο ότι πρέπει να θεωρούνται βέβαια τα προβλήματα στην ηλεκτροπαραγωγή από τα επόμενα κιόλας 24ωρα.

Η «διαδρομή» του φυσικού αερίου στην Ελλάδα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι όμως έτσι ακριβώς;

Άλλες πηγές ανέφεραν στη zougla.gr ότι το πολύ σε τέσσερις-πέντε ημέρες τα δίκτυα θα έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της πίεσής τους, αφήνοντας χωρίς θέρμανση χιλιάδες νοικοκυριά, στην καρδιά του χειμώνα. Επισημαίνουν ότι το αέριο από την Αλγερία είναι δύσκολο να διοχετευθεί στο ελληνικό δίκτυο, «καργάροντας» τους αγωγούς με την απαιτούμενη πίεση.

Και πολιτικός «πονοκέφαλος»

Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση Καραμανλή, κάθε άλλο θα ήθελε τώρα να αντιμετωπίσει ένα παρόμοιο πρόβλημα. Οι εξελίξεις φαίνεται να αιφνιδιάζουν την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, που τις παρακολουθεί μάλλον αμήχανα. Ενώ στις άλλες βαλκανικές χώρες η κινητοποίηση της πολιτικής ηγεσίας είναι άμεση, στην Ελλάδα μέχρι το μεσημέρι υπήρχε μόνο η ανεπίσημη ενημέρωση από τη ΔΕΠΑ και καμία κυβερνητική τοποθέτηση.

Αποτέλεσμα της «ελληνικής αμηχανίας» είναι να μην έχει υπάρξει ακόμη επιβεβαίωση του γεγονότος από την πλευρά μόνο της Ελλάδος και της ΠΓΔΜ.

Η Τουρκία επιβεβαίωσε ότι η παροχή από το δυτικό αγωγό διεκόπη πλήρως, προσθέτοντας ότι έχει αυξήσει την τροφοδοσία μέσω του αγωγού Blue-Stream (περνά κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα) και θα χρησιμοποιήσει αποθέματα για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς της.

Το υπουργείο Οικονομίας της Βουλγαρίας ανέφερε, από την πλευρά του, πως «βρισκόμαστε σε κατάσταση κρίσης» και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Σεργκέι Στανίσεφ συγκάλεσε για το απόγευμα έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για να συζητηθεί το θέμα, καθώς η χώρα του εξαρτάται κατά 92% από την Ρωσία για τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο. Η Κροατία επίσης ανακοίνωσε ότι διακόπηκε η προμήθειά της με φυσικό αέριο.

O διευθύνων σύμβουλος της Bulgargaz Ντ.Γκογκγόφ είπε ότι δεν είναι σαφής ο λόγος της διακοπής, ούτε γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει. Πρόσθεσε δε ότι τα βουλγαρικά αποθέματα είναι ικανά να καλύψουν τις ανάγκες για «κάποιες ημέρες». Προβλήματα είχαν παρουσιαστεί ήδη στην Ουγγαρία και την Ρουμανία. Η τελευταία, μάλιστα, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η ποσότητα του ρωσικού φυσικού αερίου έχει μειωθεί κατά 75% από 30%-40% την περασμένη Παρασκευή.

Νωρίτερα, η ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz είχε ανακοινώσει ότι η ρωσική Gazprom μείωσε κατά τα δύο τρίτα περίπου τη ροή του αερίου που κατευθύνεται προς την Ευρώπη, μέσω του εδάφους της, στα 92 εκατομμύρια κυβικά μέτρα από 221 εκατομμύρια την Δευτέρα και 300 στη διάρκεια προηγούμενων ημερών.

Η Gazprom δεν έχει κάνει ακόμη κάποια ανακοίνωση, αλλά την Δευτέρα είχε προειδοποιήσει ότι θα περικόψει κατά 65,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ποσότητα του φυσικού αερίου που εξάγει προς την Ευρώπη, μέσω Ουκρανίας. Η ποσότητα αυτή, κατά τη ρωσική εταιρεία, αντιστοιχεί στην ποσότητα που παρακρατεί η Ουκρανία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δικές της ανάγκες.

Το Κίεβο αρνείται τις κατηγορίες αυτές. Γεγονός παραμένει ότι η Ρωσία διέκοψε από την 1η Ιανουαρίου την παροχή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, λόγω διαφορών στην τιμολόγηση του προϊόντος και των χρεών της Naftogaz προς τη ρωσική εταιρεία.

Κατά τα φαινόμενα η ρωσική κίνηση, να μειώσει τις ποσότητες αερίου προς την Ευρώπη, στοχεύει να πιέσει το Κίεβο, το οποίο έχει απορρίψει αρκετές προσφορές της Gazprom αναφορικά με το τιμολόγιο του φυσικού αερίου και έρχεται σε μία ημέρα που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συναντώνται με Ουκρανούς για να συζητήσουν το θέμα που έχει δημιουργηθεί.

Η «διαδρομή» του φυσικού αερίου στον κόσμο

Στην προηγούμενη ρωσο-ουκρανική διένεξη, το 2006, αρκετές χώρες της δυτικής Ευρώπης είδαν την τροφοδοσία τους με ρωσικό φυσικό αέριο να μειώνεται κατά 30%. Αυτή τη φορά οι πελάτες της Gazprom ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι, έχοντας δημιουργήσει ικανά αποθέματα.

Παρέμβαση της Γερμανίας

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Μίχαελ Γκλος ζήτησε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για το φυσικό αέριο, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ που πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη.

Μεγάλο το πρόβλημα στην Ελλάδα

Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά έχουν επιλέξει τα τελευταία χρόνια τη χρήση φυσικού αερίου για τις ανάγκες κυρίως θέρμανσης, αλλά και οικιακής εξυπηρέτησης(μαγείρεμα κλπ). Μάλιστα, λόγω κόστους οι περισσότεροι δεν έχουν επιλέξει καυστήρες με δυνατότητα χρήσης και αερίου και πετρελαίου, έχοντας απόλυτη εξάρτηση από την ομαλή παροχή αερίου.

Μιλώντας στη zougla.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) , Ασημάκης Παπαγεωργίου διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στους οικιακούς καταναλωτές στην προμήθεια φυσικού αερίου.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι, όπως προβλέπεται σε περιπτώσεις κρίσεων, θα ζητηθεί από τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες και τη ΔΕΗ να μειώσουν την κατανάλωση εάν η κρίση κρατήσει αρκετές μέρες.

Προβλήματα και για τη βιομηχανία

Στο βιομηχανικό τομέα υπάγονται οι καταναλωτές με ετήσια κατανάλωση ίση ή μεγαλύτερη των 2.200.000 kWh Ανωτέρας Θερμογόνου Δυνάμεως φυσικού αερίου (περίπου 200.000 Nm3 ετησίως), που έχουν ως δραστηριότητα παραγωγή ή μεταποίηση προϊόντος.

Σήμερα, το συνολικό ποσοστό χρήσης του φυσικού αερίου στη βιομηχανία, στις περιοχές όπου υπάρχει δίκτυο, αγγίζει ή και ξεπερνά το 90%. Η ΔΕΠΑ έχει υπογράψει συμβάσεις πώλησης αερίου με 129 μικρές και 25 μεγάλες βιομηχανικές μονάδες (ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη των 100 GWh), συμβολαιοποιώντας περίπου 940 εκ. Nm3φυσικού αερίου. Από τις βιομηχανίες αυτές τροφοδοτούνται ήδη 96 μικρές και 22 μεγάλες μονάδες.

Αεριοκίνηση

Η ΔΕΠΑ διαθέτει 2 Σταθμούς Ανεφοδιασμού Λεωφορείων φυσικού αερίου που εφοδιάζουν σήμερα το 20% των λεωφορείων του ΟΑΣΑ στην Αττική, με φυσικό αέριο.

Ο πρώτος Σταθμός βρίσκεται δίπλα στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ στα Aνω Λιόσια. Ο Σταθμός μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες έως και 600 λεωφορείων ημερησίως.

Διαθέτει πέντε θέσεις ανεφοδιασμού και η δυναμικότητά του είναι 5000 Nm3/h, γεγονός που τον καθιστά από τους μεγαλύτερους Σταθμούς στην Ευρώπη.
Και οι δύο Σταθμοί Φυσικού Αερίου ανήκουν στους μεγαλύτερους Σταθμούς Ανεφοδιασμού Λεωφορείων στην Ευρώπη.

Ωστόσο, το επόμενο διάστημα δεν πρέπει να αναμένονται ελλείψεις στον εφοδιασμό των οχημάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης