Κατά της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τοποθετείται ο Αυστριακός επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αρμόδιος Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», σημειώνοντας ότι με τη διαγραφή ελληνικού χρέους και με την εισροή πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, υπάρχει τώρα μια ώθηση στη χώρα.

Αυτό διαπίστωσε, όπως λέει, στις συνομιλίες που είχε την περασμένη Τετάρτη, με την Ελληνίδα υπουργό Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπήρξαν διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία τελικά θα βοηθήσει μέχρι και με 1,5 δισεκατομμύρια Ευρώ, για δάνεια σε επιχειρήσεις στη χώρα, από τις οποίες συνεχίζει να υπάρχει ζήτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αυστριακός επίτροπος αναφέρει επίσης πως με την καθιέρωση του ευρώ, δεν αποφασίστηκαν κάποια μέτρα που θα ήταν αναγκαία και αυτό αφορά, για παράδειγμα, τον δημοσιονομικό έλεγχο.

Επισημαίνει ότι στο παρελθόν η Ελλάδα μπορούσε να βοηθηθεί με υποτίμηση του νομίσματός της και αυτό ήταν κάτι παρόμοιο με την τωρινή διαγραφή χρέους, χωρίς να υπάρχει τότε τόσο μεγάλη αναστάτωση.

Προσθέτει δε πως «τώρα, για πρώτη φορά, υπάρχουν τα μέσα με τα οποία η χώρα θα αναγκαστεί να αλλάξει τις δομές της, κάτι που, σε τελική ανάλυση, θα καταστήσει καλύτερη την κατάσταση και για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς, καθώς η υποτίμηση προξενούσε στρεβλώσεις και τελικά τώρα, με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, θα ωφεληθεί και η αυστριακή οικονομία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε άλλη, πρόσφατη συνέντευξή του, ο κ. Χαν είχε τονίσει πως η Ελλάδα προσφέρει πολλές δυνατότητες δραστηριοποίησης, όπως ο τουρισμός σε όλη τη διάρκεια του έτους, η βιομηχανία τροφίμων, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναφέροντας πως σήμερα υπάρχει ένα σχέδιο δράσης, με πάνω από 160 προγράμματα που βρίσκονται στο Διαδίκτυο.

Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει πως δεν θα πρέπει η ΕΕ να κάνει νέες προτάσεις κάθε εβδομάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης, γιατί με τον τρόπο αυτόν προκαλεί ανασφάλεια και κρίση αξιοπιστίας, ενώ σε σχέση με την ανεργία είχε παρατηρήσει ότι στην ΕΕ υπάρχουν 23 εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις και, από την άλλη, 23 εκατομμύρια είναι άνεργοι, οπότε αν καθεμιά από αυτές τις επιχειρήσεις απασχολούσε έναν από αυτούς τους ανέργους, θα είχε λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης