Στις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής παραγωγής κρασιού βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή σε σχέση με (α) την περσινή και (β) τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας:

Οι ποσότητες ελληνικού κρασιού που αναμένεται να παραχθούν φέτος ανέρχονται σε 2,65 εκατομμύρια εκατόλιτρα, 5% λιγότερο από ό,τι το 2014 και 11% λιγότερο από ό,τι τα τελευταία πέντε χρόνια. Την ίδια ώρα, η αντίστοιχη ποσότητα στην Πορτογαλία είναι κατά 150% υψηλότερη (6,7 εκατ. εκατόλιτρα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πρώτη θέση της ευρωπαϊκής αλλά και παγκόσμιας παραγωγής πέρασε η Ιταλία, με παραγωγή που θα φτάσει φέτος τα 48,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Άφησε δεύτερη τη μέχρι τώρα «πρωταθλήτρια» Γαλλία.

Τρίτη, με συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή, είναι η Ισπανία και τέταρτη η Γερμανία.

Οι προβλέψεις του 2014-15 και του 2015-16 ανά χώρα και είδος κρασιού:

 
Πάντως, μεγαλύτερες ποσότητες δεν σημαίνουν και μεγαλύτερα έσοδα. Σύμφωνα με τον Πάολο ντε Κάστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γεωργίας, το γαλλικό κρασί πωλείται σε τιμές διπλάσιες από εκείνες του ιταλικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2014 η μέση τιμή των εξαγωγών ιταλικού κρασιού ήταν €2,5/λίτρο, ενώ για το γαλλικό ήταν €5,4/ λίτρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη παράγεται σχεδόν η μισή ποσότητα της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού.

Πηγή: euronews

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης