Ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Ουκρανίας Naftogaz Αντρίι Κομπόλεφ δήλωσε σήμερα ότι τα νομοσχέδια που πρότεινε η κυβέρνηση θα μπορούσαν να επιτρέψουν στη χώρα να περάσει τον χειμώνα χωρίς φυσικό αέριο από τη Ρωσία, μειώνοντας την κατανάλωσή της κατά περίπου 20%.
Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στο Κίεβο να ασκήσει αυστηρότερο έλεγχο στη διανομής φυσικού αερίου της χώρας ανεξάρτητα από τα υπάρχοντα εμπορικά συμβόλαια.
Το κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης σε πρώτη ανάγνωση ένα ακόμη νομοσχέδιο που θα επιτρέπει σε ευρωπαϊκούς ή αμερικανικούς ομίλους να λειτουργούν το απαρχαιωμένο δίκτυο διανομής και αποθήκευσης αερίου της χώρας.
«Η Ρωσία προσπαθεί να μας σφίξει όσο περισσότερο μπορεί τα λουριά», δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ στους βουλευτές, καλώντας τους να δώσουν στην κυβέρνηση το δικαίωμα να κηρύσσει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στον ενεργειακό τομέα.
«Έχει ξεκινήσει εναντίον μας ένας πόλεμος με το φυσικό αέριο. Η χώρα είναι στα πρόθυρα (μιας ενεργειακής κατάρρευσης)», προειδοποίησε ο ίδιος.
Η Ρωσία, η χώρα από την οποία λαμβάνει η Ουκρανία το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που καταναλώνει, όπως και η Ευρώπη, διέκοψε την παροχή αερίου στο Κίεβο στις 16 Ιουνίου έπειτα από μια διαμάχη σχετικά με το χρέος της Ουκρανίας προς τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom.
Επίσης η Μόσχα άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα στον τομέα του εμπορίου μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου κατά περίπου 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (…), αυτό ισοδυναμεί με 20%. Έτσι θα καταφέρουμε να περάσουμε τον χειμώνα», σημείωσε ο Κομπόλεφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Αν δεν κάνουμε αυτό που σχεδιάζουμε, τότε θα περάσουμε τον χειμώνα με αέριο από την Ευρώπη», πρόσθεσε.
Ο Κομπόλεφ επεσήμανε επίσης ότι η Naftogaz θα συμβουλεύσει την ουκρανική κυβέρνηση να πουλά αέριο στο εσωτερικό σε μια σταθερή τιμή και να αναγκάσει τις ουκρανικές εταιρείες ενέργειας που παράγουν αέριο από εγχώριες πηγές να πουλούν τη μισή παραγωγή τους σε ουκρανικές αποθήκες αερίου.
Μετά τον χειμώνα, πρόσθεσε ο ίδιος, οι εταιρείες θα έχουν πρόσβαση στο αέριο και θα μπορούν να το πουλούν στους πελάτες που επιθυμούν.
Αρχικά το κοινοβούλιο είχε απορρίψει τις προτάσεις της κυβέρνησης, όμως η συζήτηση για το θέμα επαναλήφθηκε σήμερα και τελικά τα δύο νομοσχέδια ψηφίστηκαν αφού ο πρόεδρος της βουλής Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ προειδοποίησε ότι αν δεν ψηφιστούν πολλά σπίτια στην Ουκρανία θα μείνουν χωρίς θέρμανση το χειμώνα.
«Υπάρχει κίνδυνος για εκατομμύρια πολίτες μας. Είναι ένα ζήτημα επιβίωσης», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Γιατσενιούκ, που ζήτησε να υπάρξει συνεργασία με ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείας για τη λειτουργία του συστήματος αγωγών φυσικού αερίου που χρονολογείται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, δήλωσε ότι αυτό θα φέρει έναν απαραίτητο εκσυγχρονισμό στην Ουκρανία, με δεδομένο ότι η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν αγωγό αερίου που θα παρακάμπτει τη χώρα.
«Η υιοθέτηση αυτού του νόμου ανοίγει τον δρόμο για την Ουκρανία να γίνει ένας παίκτης στον τομέα της ενέργειας», υπογράμμισε ο ουκρανός πρωθυπουργός.
Πάντως κάποιοι ουκρανοί βουλευτές εξέφρασαν σήμερα τον φόβο για πιθανά αντίποινα από τη Ρωσία, αν δεν της δοθεί ίση πρόσβαση στις υποδομές αερίου της Ουκρανίας με αυτή του θα δοθεί σε άλλες ξένες εταιρείες.
Στο παρελθόν η Ρωσία είχε προσφερθεί να εξαγοράσει το σύστημα διανομής αερίου της Ουκρανίας με αντάλλαγμα πιο φτηνό αέριο.
Το νομοσχέδιο που αφορά το ενδεχόμενο κήρυξης «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» θα δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να υπαγορεύει στις εταιρείες φυσικού αερίου σε ποιον μπορούν να πουλούν αέριο και πόσο, ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις τους βάσει συμβολαίων. Το νομοσχέδιο φαίνεται να αφορά τόσο τη Naftogaz όσο και ιδιωτικές εταιρείες.