Ύστερα από την πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τίποτα δεν εμποδίζει τους εφοριακούς από το να μπαίνουν στα σπίτια πολιτών για να πραγματοποιήσουν φορολογικό έλεγχο. Το ζήτημα έχει αποκτήσει σημαντικές διαστάσεις, καθώς η έφοδος της εφορίας δεν απαιτεί την παρουσία δικαστικού εκπροσώπου.
Στο πλαίσιο αυτό το zougla.gr δημιούργησε ένα μίνι χρηστικό οδηγό με όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι.
Τι να κάνετε όταν σας χτυπήσουν την πόρτα
Όπως εξηγεί ο δικηγόρος Νίκος Σιαμάκης, για την έρευνα στον ιδιωτικό χώρο υπόπτου για την τέλεση ποινικού αδικήματος είναι απαραίτητη η ύπαρξη εντάλματος και η παρουσία εκπροσώπου της δικαιοσύνης.
«Εάν σας χτυπήσουν τη πόρτα και σας δείξουν ένταλμα, καταρχήν, ανοίγετε. Το αμέσως επόμενο ερώτημά σας είναι «ποιος από εσάς είναι ο εκπρόσωπος της δικαστικής αρχής». Σε αντίστοιχες περιπτώσεις συνήθως παρουσιάζεται κάποιος Πταισματοδίκης-Ειρηνοδίκης. Σε περισσότερο πολύπλοκες υποθέσεις εμφανίζονται εισαγγελικοί πάρεδροι, αντιεισαγγελείς ή εισαγγελείς» εξηγεί.
Εάν υπάρχει ένταλμα αλλά…απουσιάζει ο εκπρόσωπος της δικαιοσύνης, τότε η έρευνα στο χώρο σας δεν είναι ούτε νόμιμη ούτε συνταγματική.
Τι συμβαίνει στην περίπτωση φοροελέγχων;
Πράγματι, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Σιαμάκης, για ελέγχους με αμιγώς διοικητικό ενδιαφέρον, όπως (π.χ. φορο-έφοδοι σε επιχειρήσεις-σπίτια), δεν απαιτείται ένταλμα ή η παρουσία δικαστικού εκπροσώπου. Ωστόσο, στην μεταμνημονιακή εποχή όλες οι διοικητικής φύσης παραβάσεις με φορολογικό χαρακτήρα είναι ταυτόχρονα ποινικά αδικήματα. Μάλιστα τα περισσότερα από τα φορολογικά εγκλήματα είναι αυτόφωρα και κακουργήματα που επισύρουν βαριές ποινές.
Με άλλα λόγια, όλες οι έρευνες των φορολογικών αρχών είναι ταυτόχρονα και προανακριτικές μιας και η οποιαδήποτε παράβαση την ώρα του ελέγχου οδηγεί αναπόφευκτα σε σύλληψη του ελεγχόμενου στο πλαίσιο του αυτοφώρου.
Επομένως, το 99% των φορολογικών αδικημάτων είναι και ποινικά αδικήματα και άρα είναι απαραίτητη η παρουσία εκπροσώπου της δικαιοσύνης σε αντίθεση με όσα αναφέρει η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου.
Γι’ αυτό, όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, δεν πρέπει να επιτρέπετε την πρόσβαση στο χώρο σας, εάν δεν υπάρχει ένταλμα και εάν δεν είναι παρών εκπρόσωπος της δικαιοσύνης.
«Σκεφτείτε να εισέλθει ένας υπάλληλος της εφορίας σε ένα σπίτι και να αρχίσει να κατάσχει αντικείμενα. Ποιος θα διασφαλίσει την απογραφή των υπαρχόντων πραγμάτων, την εξέλιξη της διαδικασίας, τον έλεγχο των ανθρώπων που θα συνοδεύουν τον υπάλληλο;» διερωτάται ο κ. Σιαμάκης.
Ως αποτέλεσμα, όπως διευκρινίζει, «μία φοροέφοδος είναι παράνομη και μπορείτε να στραφείτε δικαστικά εναντίον της διαδικασίας αυτής. Όσον αφορά την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής σε βάρος σας ως ποινικό αδίκημα, όπως εξηγεί ο δικηγόρος, προσκρούει νομικά και πραγματικά σε πολυάριθμες διατάξεις που σχετίζονται με την «άρση του άδικου χαρακτήρα ή του καταλογισμού του φερόμενου ως δράστη».
Τέλος, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες είναι ότι ο Άρειος Πάγος θα αποφασίσει-μέσα στις επόμενες εβδομάδες- εάν οι έλεγχοι σε σπίτια ή επιχειρήσεις θα πρέπει να γίνονται με τη συνοδεία εκπροσώπου της δικαιοσύνης.