Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στα ανεπτυγμένα κράτη ενισχύθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Οκτώβριο, λόγω αύξησης στις τιμές ενέργειας, εξέλιξη που μπορεί να περιορίσει τα σχέδια των κεντρικών τραπεζών για επιπλέον μέτρα στήριξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις 34 χώρες αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 2,3%, υψηλότερα από την κατά 2,2% άνοδο του Σεπτεμβρίου.

Ο ρυθμός πληθωρισμού αυξήθηκε, επίσης, και σε διάφορα αναπτυσσόμενα κράτη, πιο έντονα στην Ινδία και λιγότερο στην Ινδονησία, ενώ υποχώρησε σε Κίνα και Ρωσία.

Εάν η αύξηση του πληθωρισμού διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες, θα περιορίσει τη δυνατότητα πολλών κεντρικών τραπεζών να μειώσουν τα επιτόκιά τους ή να παρέχουν άλλες μορφές τόνωσης των οικονομιών.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις πως ο πληθωρισμός συρρικνώνεται καθώς οι τιμές ενέργειας μετριάζονται. Την Παρασκευή, η Eurostat, ανακοίνωσε πως ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στα κράτη της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 2,2% το Νοέμβριο από το 2,5% τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, στις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία, ο Οργανισμός εκτίμησε πως ο πληθωρισμός στα 34 κράτη-μέλη του θα υποχωρήσει στο 1,7% το επόμενο έτος από 2,1% φέτος.

Πράγματι, ο Οργανισμός ζητά από την ΕΚΤ και τους ομολόγους της σε Ιαπωνία, Κίνα και Ινδία να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική για να αποτραπεί μια έντονη μείωση της ανάπτυξης.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια την Πέμπτη, ενώ την ίδια μέρα και η Τράπεζα της Αγγλίας δεν αναμένεται να μεταβάλει την πολιτική της.

Ανάμεσα στα κράτη του ΟΟΣΑ, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν υψηλότερος στην Τουρκία, όπου διαμορφώθηκε στο 7,8%, ενώ στην Ιαπωνία ο δείκτης περιορίσθηκε στο 0,4% και στην Ελβετία στο 0,2%.

Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου