Καλά νέα για το σύνολο του κυπριακού λαού, χαρακτήρισε την ανακοίνωση για την ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου -που ανέρχεται σε 5 – 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια- στο «οικόπεδο» 10 της κυπριακής ΑΟΖ, μιλώντας από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Αν δούμε διαχρονικά την ιστορία της Κύπρου, εκείνο που καθόρισε την ιστορική μας εξέλιξη, την πολιτική μας ιστορία ήταν η γεωγραφία. Η ιστορία της Κύπρου είναι άμεσα συνυφασμένη με τη γεωγραφική της θέση» ανέφερε εισαγωγικά κατά την ομιλία του ο κ. Χριστοδουλίδης.

Στο πλαίσιο αυτό, σκιαγράφησε τους τρεις πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου, κάνοντας λόγο για μια πολυθεματική εξωτερική πολιτική, με στόχο την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής της σημασίας της. «Αποφασίσαμε ότι ο πρώτος πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής θα είναι η ενίσχυση των σχέσεων μας με όλα τα γειτονικά κράτη, της Μέσης Ανατολής και τις χώρες του Κόλπου. Σε απόλυτη συνεργασία και με την ελληνική κυβέρνηση συστήσαμε τους μηχανισμούς τριμερούς συνεργασίας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη. Τριμερείς μηχανισμοί που ξεκίνησαν λόγω της ενέργειας, πλέον έχουν επεκταθεί σε μια πλειάδα θεμάτων» ανέφερε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

Εστιάζοντας περαιτέρω στις τριμερείς συνεργασίες, παρατήρησε πως υπάρχει προστιθέμενη αξία και κοινό όφελος. Ειδικότερα με το Ισραήλ και την Αίγυπτο η συνεργασία έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, ανέφερε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενέταξε ο κ. Χριστοδουλίδης και την πρόσφατη σύσταση της μόνιμης γραμματείας τριμερών μηχανισμών «έτσι ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε όλα αυτά τα κράτη της περιοχής μαζί», όπως συμπλήρωσε.

Παράλληλα, επισήμανε πως «όραμα μας είναι ότι όταν οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέπουν, αυτές οι τριμερείς συνεργασίες να αναπτυχθούν σε έναν περιφερειακό οργανισμό ασφάλειας και συνεργασίας και μέσα από τη συνεργασία μας να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις στην περιοχή».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον δεύτερο πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής, που είναι η πιο ενεργή συμμετοχή της Κύπρου στα δρώμενα των Βρυξελλών. Υπό το πρίσμα αυτό, είπε πως «είναι πολύ σημαντικό να αποδείξουμε στην πράξη ότι μπορούμε να φέρουμε τις δύο περιοχές πιο κοντά, και μέσα από τη συνεργασία μας να αντιμετωπίσουμε προβλήματα».

Στο σημείο αυτό, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την πρώτη σύνοδο κορυφής που έγινε στην Αίγυπτο ανάμεσα στην ΕΕ και τον Αραβικό Κόσμο, και είναι μια προσέγγιση που η Κύπρος και η Ελλάδα επέμειναν από πολύ νωρίς στην ΕΕ, σημείωσε. «Ο στόχος μας μέσα από την ενεργό συμμετοχή μας στην ΕΕ είναι να δείξουμε ότι είμαστε ο εκπρόσωπος των γειτονικών κρατών στις Βρυξέλλες, αλλά και των Βρυξελλών στα γειτονικά κράτη» υπογράμμισε.

Ο τρίτος πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου είναι η αναβάθμιση της ημερήσιας διάταξης των συζητήσεων της με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλους ισχυρούς δρώντες του διεθνούς συστήματος. «Με τις ΗΠΑ έχει γίνει μια στρατηγικής σημασίας σχέση. Πρώτη φορά υπογράψαμε μια δήλωση προθέσεων σε σχέση με τη συνεργασία μας. Ο Μάρτιος θα είναι ένας μήνας ανακοινώσεων σε σχέση με τη Γαλλία. Το ίδιο και με τη Ρωσία, διατηρούμε άριστες σχέσεις. Το ίδιο με Βρετανούς και Κίνα» προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «για πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων, στην τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία φτάσαμε σε λύση του Κυπριακού. Ήταν η πρώτη φορά που συζητήσαμε την ουσία του Κυπριακού» επεσήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ