Οι Έλληνες της διασποράς, που αγαπάνε, ανησυχούν και βεβαίως θέλουν να κάνουν κάτι για τη δοκιμαζόμενη πατρίδα, θα μπορούν σχετικά σύντομα να αγοράζουν ομόλογα της διασποράς, που πρόκειται να εκδώσει η κυβέρνηση αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι σχετικές και απαιτούμενες διαδικασίες εισέρχονται στην τελική ευθεία για την έκδοση του πρώτου ομολόγου της διασποράς, με την κυβέρνηση να θεωρεί πιθανή τη διάθεσή του στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδικασίες για τη σχετική έκδοση, που θα απευθύνεται στους ομογενείς των Η.Π.Α. και όχι σε θεσμικούς επενδυτές, βρίσκονται σε καλό δρόμο. Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε τον Μάρτιο αίτημα στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να εκδώσει ειδικό ομόλογο για τους ομογενείς των Η.Π.Α..

Πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε απάντηση από τις αμερικανικές Αρχές, με την οποία ζητούσαν διευκρινίσεις για τα επικαιροποιημένα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας και ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του Yπουργείου Οικονομικών ετοιμάζονται να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία, όπως δημοσιοποιήθηκαν στις 26 Απριλίου από τη Eurostat.

Ο απαντητικός φάκελος υπολογίζεται να βρίσκεται στα χέρια των αμερικανικών Αρχών μέσα στις επόμενες ημέρες και, αν όλα πάνε καλά, το πρώτο ομόλογο της διασποράς θα είναι έτοιμο έως το τέλος Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στο ύψος της έκδοσης, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα, αλλά, όπως σημείωνε υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, από τη στιγμή που δεν θα απευθύνεται σε θεσμικούς αλλά σε απλούς πολίτες, είναι προφανές ότι η έκδοση δεν θα είναι μεγάλη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά την έκδοση για τις Η.Π.Α. θα ακολουθήσει μια έκδοση για τους ομογενείς του Καναδά κι άλλη μία για τους ομογενείς της Αυστραλίας.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου, απατώντας σε δημοσίευμα των «Financial Times» –που συνδέει τις επαναγορές μακροπρόθεσμων τίτλων ύψους 2,3 δισ. ευρώ με τα σενάρια αναδιάρθρωσης– τόνιζε ότι πρόκειται για άσκηση ταμειακής διαχείρισης με αγορές βραχυπρόθεσμου χρέους με ωρίμαση εντός 6 μηνών.

Μάλιστα, επικαλείται σχετική αναφορά για το επίμαχο ζήτημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου οι επαναγορές ομολόγων από την Ελλάδα χαρακτηρίζονται κίνηση «ρουτίνας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης