Σε δύσκολη θέση περιέρχεται η Εθνική Τράπεζα μετά την μονομερή απόφασή της να αυξήσει τα επιτόκια χορηγήσεων. Τα πυρά συγκεντρώνονται από χθες στη διοίκηση της τράπεζας, ενώ έντονη δυσαρέσκεια καταγράφεται και μεταξύ των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για τρίτη φορά απεύθυνε αυστηρή προειδοποίηση για τέτοιου είδους πρακτικές, η Τράπεζα της Ελλάδος έστειλε επιστολή με την οποία ζητά την άμεση απόσυρση των νέων όρων, ενώ καταναλωτικές οργανώσεις ανακοίνωσαν μποϋκοτάζ ενάντια στη συγκεκριμένη τράπεζα. Παράλληλα, υπήρξαν και περιπτώσεις κυβερνητικών βουλευτών, όπως ο Γιάννης Μανώλης, που από τηλεοπτικές εκπομπές ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει την πιστωτική του κάρτα στην Εθνική, ως μια έκφραση διαμαρτυρίας για την μονομερή αύξηση του κόστους σ’ αυτή τη μορφή δανεισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, να αποσύρει άμεσα τους νέους όρους, που επιχειρεί να επιβάλει στους κατόχους των πιστωτικών καρτών της και οδηγούν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά και στον εξαναγκασμό των πελατών της να αποδεχθούν τις αλλαγές αυτές, ζητεί η Τράπεζα της Ελλάδος με επιστολή της στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, καθώς εκτιμά ότι αυτοί οι όροι είναι καταχρηστικοί.

Στην επιστολή της, η ΤτΕ ζητεί να αποσυρθούν οι όροι που προβλέπουν τη δυνατότητα αναπροσαρμογής των επιτοκίων με βάση 14 δείκτες και αφετέρου περιθώριο 30 ημερών για την αποδοχή της νέας σύμβασης με εναλλακτική επιλογή την πλήρη εξόφληση του χρέους.
Στους νέους όρους των συμβάσεων πιστωτικών καρτών, προβλέπεται ότι το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο και μπορεί να αναπροσαρμόζεται κάθε φορά που μεταβάλλονται τα επιτόκια της ΕΚΤ, συνεκτιμώντας και 14 δείκτες που αφορούν από τον πληθωρισμό έως τον τζίρο στο λιανεμπόριο, την ανεργία και τους δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών. Αυτός ο τρόπος προσδιορισμού του επιτοκίου όμως προκαλεί σύγχυση και ουδείς εκ των καταναλωτών μπορεί να αντιληφθεί εάν και πόσο πρέπει να αυξηθούν ή και να μειωθούν τα επιτόκια χορηγήσεων.

Στους νέους όρους των συμβάσεων ορίζεται ακόμα ότι «εάν ο κάτοχος έχει στην τράπεζα έναν ή περισσότερους λογαριασμούς, η τράπεζα δύναται να χρεώνει, χωρίς προηγούμενη ειδοποίησή του, οποιονδήποτε ή οποιουσδήποτε από αυτούς, κατά την κρίση της, με το ποσό της τυχόν ανεξόφλητης οφειλής από τη χρήση της κάρτας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταχρηστικός κρίνεται από την ΤτΕ και ο όρος που δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους πιστωτικών καρτών είτε να αποδεχθούν εντός 30 ημερών τη σύμβαση με τη νέα της μορφή, είτε να διακόψουν τη συνεργασία τους με την τράπεζα, επιστρέφοντας την κάρτα και ξεχρεώνοντας το σύνολο των οφειλών τους μέσω αυτής.

Στο υστερόγραφο των επιστολών που απέστειλε στους πελάτες της η Εθνική αναφέρεται: «Σας υπενθυμίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση έχετε το δικαίωμα να μην αποδεχθείτε τους νέους όρους, εντός της προθεσμίας των 30 ημερών από την παραλαβή τους, επιστρέφοντας την κάρτα σας σε οποιοδήποτε κατάστημα».

Μποϊκοτάζ εις βάρος της Εθνικής Τράπεζας ζήτησε από τους καταναλωτές να κάνουν η ΕΚΠΟΙΖΩ, εφόσον η τράπεζα δεν προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

Παράλληλα, ζήτησε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρέμβει και κάλεσε τους καταναλωτές να σταματήσουν να κάνουν χρήση των πιστωτικών καρτών όλων των τραπεζών.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ τονίζει ότι η πρακτική της ΕΤΕ για τη μονομερή αλλαγή των συμβάσεων είναι «παράνομη μονομερής τροποποίηση και αυθαιρεσία» και τονίζει ότι «αρνείται να μειώσει τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών, όπως είναι υποχρεωμένη να κάνει, καθώς οι σχετικές

Επιστολή απόγνωσης και από τους ξενοδόχους

Επιστολή απόγνωσης προς τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠOΞ), η οποία τονίζει ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις απειλούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα, που έχουν στόχο να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους. 

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή υπάρχουν  περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες είχαν συνάψει συμβάσεις «Χορήγησης Πίστωσης σε Ανοικτό (Αλληλόχρεο) Λογαριασμό» απεριορίστου διάρκειας και τους «ασκούνται πιέσεις με απειλή καταγγελίας των σχετικών συμβάσεων για να υπογράψουν πρόσθετες πράξεις με τις οποίες  το Περιθώριο Κέρδους της Τράπεζας αυξάνεται (μέχρι και 100%) σε σχέση με το αρχικό». 

Επίσης, η ΠOΞ στην επιστολή της αναφέρει ότι υπάρχουν και άλλα τέτοια παραδείγματα. H Oμοσπονδία έχει εντοπίσει περιπτώσεις επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν συνάψει ομολογιακά δάνεια, με την επίκληση χαμηλότερων από τους προβλεπόμενους στη δανειακή σύμβαση δεικτών ρευστότητας (πράγμα το οποίο στο παρελθόν δεν δημιουργούσε πρόβλημα) και οι τράπεζες προχωρούν σε καταγγελία των συμβάσεων αυτών, ζητώντας υπογραφή νέων με πολύ μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. 

 
Για τους λόγους αυτούς και η Oμοσπονδία καλεί τον κ. Aλογοσκούφη να παρέμβει, καθώς «τέτοιες ενέργειες υπό τις παρούσες συνθήκες, και αφού έχει ήδη προηγηθεί η δυνατότητα ενίσχυσης των Τραπεζών με το ποσό των 28 δισ. ευρώ, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας τους με φθηνό κόστος, δεν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης