Τώρα αποκαλύπτεται το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που συντελείται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αφενός δημιουργείται ένα ανθρώπινο τσουνάμι ανέργων και ανθρώπων στα όρια της πείνας και αφετέρου συντελούνται αλλαγές στις θεμελιώδεις αρχές της εργασιακής κοινωνίας. 

Πάνω από 140 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ασία θα κατρακυλήσουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας (πείνας) το 2009, εκτιμά το Διεθνές Γραφείο Εργασίας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση, που τιτλοφορείται The Fallout in Asia (“Η Κατακρήμνιση στην Ασία”), ο αριθμός των ανέργων στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού θα εκτοξευτεί κατά 23,3 εκατομμύρια πολίτες το 2009.

“Αυτές οι προβλέψεις δεν είναι απλώς αριθμοί αλλά συνεπάγονται τον υπαρκτό κίνδυνο εκατομμύρια παιδιά να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το σχολείο για να εργαστούν και να στηρίξουν τις οικογένειές τους” σημειώνει η έκθεση του ΟΗΕ.

Εκτός όμως από τα στατιστικά στοιχεία το σημαντικότερο που εξάγεται από την έκθεση του διεθνούς οργανισμού είναι η διαπίστωση ότι η κρίση αποτελεί δικαιολογία για την καταστρατήγηση των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων.

Της ελευθερίας του συνδικαλίζεσθαι, της ελευθερίας της συλλογικής διαπραγμάτευσης, της απεμπόλησης όλων των μορφών της καταναγκαστικής εργασίας, την κατάργηση της παιδικής εργασίας και την κατάργηση των διακρίσεων βάσει της απασχόλησης και του επαγγέλματος.