Παλιές υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου που βρίσκονται στα όρια της παραγραφής ξεσκονίζει η Εφορία, η οποία βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση εσόδων. Έτσι, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με εγκύκλιό της περιγράφει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι έφοροι ώστε να προχωρήσουν γρήγορα στην έκδοση εντολών ελέγχου για τις πιο σημαντικές υποθέσεις, αυτές δηλαδή που παρουσιάζουν ελεγκτικό και εισπρακτικό ενδιαφέρον.
Οι εντολές θα πρέπει να εκδοθούν το αργότερο έως το τέλος του έτους, προκειμένου οι υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου να μην παραγραφούνΜάλιστα, οι εντολές θα πρέπει να εκδοθούν το αργότερο έως το τέλος του έτους, προκειμένου οι υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου να μην παραγραφούν και να ενταχθούν στη διετή παράταση (παραγραφής) που προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Με την εγκύκλιό του προς τους προϊσταμένους όλων των ΔΟΥ, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής τους ζητά να προχωρήσουν στην επιλογή των υποθέσεων εκείνων που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που προσδιορίζονται μέσω παλαιότερης εγκυκλίου.
«Υπενθυμίζεται ότι, κατ’ εφαρμογή των οριζόμενων στις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 37 του ν.4141/2013 (ΦΕΚ 81Α’), από τις ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογικών αντικειμένων, των οποίων επίκειται ο χρόνος παραγραφής σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, για τις οποίες έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι το χρόνο παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων, επιβολής του φόρου και λοιπών καταλογιστικών πράξεων, ήτοι έως 31.12.2016, παρατείνεται το δικαίωμα αυτό για δύο ακόμη έτη πέραν του χρόνου που ορίζεται από τις οικείες κατά περίπτωση διατάξεις. Ως εκ τούτου, οι εντολές θα πρέπει να εκδοθούν έως την ως άνω ημερομηνία, ώστε να επιτευχθεί η διετής παράταση της παραγραφής των εν λόγω υποθέσεων», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο.
Πρόκειται για υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών και γονικών παροχών ακινήτων και μετοχών, δωρεών ακινήτων κλπ.
Συγκεκριμένα είναι:
– Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου άνω των 80.000 ευρώ.
– Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή Α’ κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου.
– Υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών – δωρεών – γονικών παροχών , στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο), η αξία των οποίων δεν προσδιορίστηκε .
– Υποθέσεις φορολογίας μεγάλης ακίνητης περιουσίας εφόσον στην υποβληθείσα δήλωση έχουν αναγραφεί ενυπόθηκα χρέη από δάνεια ή ο φορολογούμενος επικαλείται την απαλλαγή της περίπτωσης ια΄ του άρθρου 23 του ν.2459/1997.
– Υποθέσεις ενιαίου τέλους ακινήτων, εφόσον στην υποβληθείσα δήλωση περιλαμβάνονται ειδικά κτίσματα και δεν έχουν αναγραφεί στοιχεία οικοπέδου ή αγροτεμαχίου Υποθέσεις ειδικού φόρου επί των ακινήτων του ν.3091/2002, ως προς τα δικαιολογητικά.
Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι, δεδομένου του ήδη μεγάλου αριθμού των υποθέσεων που έχει χρεωθεί κάθε ελεγκτής, ο προϊστάμενος της ελεγκτικής υπηρεσίας θα αναθέσει προς έλεγχο δύο υποθέσεις σε κάθε ελεγκτή. Διευκρινίζεται ότι οι υπόλοιπες υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου, οι οποίες παραγράφονται και οι οποίες δεν θα χρεωθούν προς έλεγχο, θα αρχειοθετηθούν (ως παραγεγραμμένες) χωρίς να θεωρηθούν ως περαιωθείσες.
Διαβάστε επίσης: