Η πρόσφατη άνοδος των αγορών στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην πίστη των επενδυτών ότι η Ελλάδα θα καταλήξει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της. Αν και στην αρχή τα πάντα παρουσιάστηκαν ως κάτι τετελεσμένο, στην πορεία τα πάντα άλλαξαν και πλέον η πολυπόθητη συμφωνία μετατίθεται από μέρα σε μέρα.
Όσο όμως δεν υπάρχει μια συμφωνία, ο χρόνος της Ελλάδας λιγοστεύει δραματικά και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες, υπό την πίεση του χρόνου, να οδηγηθούμε σε μια απόφαση η οποία δεν θα είναι οριστική και δεν θα μειώνει το χρέος στο επιθυμητό ποσοστό. Αυτό θα είναι καταστροφικό για το επενδυτικό συναίσθημα. Οι αγορές ήδη βλέπουν τη μεταβλητότητα να αυξάνεται και αυτό είναι αρνητικό.
Αν ένα μεγάλο μέρος της τρέχουσας ανόδου ήταν αποτέλεσμα των προσδοκιών για το PSI, τότε οι αναλυτές θα πρέπει να αναλύσουν τι θα συμβεί στην περίπτωση που η απόφαση δεν είναι ικανοποιητική, αλλά και τι θα συμβεί έπειτα από αυτό, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Πού θα μπορούσαν να βρουν στήριγμα οι αγορές από την επόμενο μήνα;
Στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας; Στα εταιρικά κέρδη; Στην οριστική επίλυση της κρίσης; Στο γεγονός ότι ο Μάρτιος είναι μήνας-«φωτιά» για την αποπληρωμή μεγάλου μέρους του χρέους; Όλα τα παραπάνω αναζητούν μια απάντηση. Και όσο πιο γρήγορα έρθει αυτή η απάντηση, τόσο καλύτερο για τους επενδυτές, γιατί οι περισσότερες αγορές βρίσκονται σε κομβικό σημείο.
Το ευρώ έπειτα από αρκετές ημέρες ανόδου σήμερα δυσκολεύεται να διαμορφώσει μια κατεύθυνση. Η ισοτιμία EUR/USD διαπραγματεύεται στα 1,3000 και η ισοτιμία EUR/JPY στα 100,60 γιεν. Ο γερμανικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,07% στις 6360 μονάδες, ενώ το πετρέλαιο παραμένει κάτω από τα $100,00.
Στα αξιοσημείωτα της ημέρας είναι η πτώση του ιαπωνικού νομίσματος, με την ισοτιμία USD/JPY να διαπραγματεύεται στα 77,55 γιεν. Η αναθεώρηση των προοπτικών της ιαπωνικής οικονομίας αλλά και η βελτίωση του κλίματος στην Ευρώπη αποτελούν δύο σημαντικούς παράγοντες για την πτώση του γιεν, σύμφωνα με το απογευματινό σχόλιο αγοράς της FXCM.
Σήμερα ξεκινά η διήμερη συνάντηση της Fed, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο με την ανακοίνωση της νομισματικής πολιτικής. Δεν αναμένονται αλλαγές, αλλά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι δηλώσεις του Bernanke.
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη