Τα ηνία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) αναλαμβάνει, όπως αναμενόταν, ο Γιάννης Στουρνάρας. Την εισήγηση του μέχρι πρότινος υπουργού Οικονομικών για τη θέση του διοικητή της τράπεζας την έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είχε φροντίσει την Τρίτη να ενημερώσει τηλεφωνικά τον Γιώργο Προβόπουλο για την εξέλιξη αυτή και να τον ευχαριστήσει για την προσφορά και το έργο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΤτΕ έκανε δεκτή την εισήγηση και πλέον η απόφαση πηγαίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο για να επικυρωθεί. Θα ακολουθήσει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή έως τις 20 Ιουνίου, όταν και λήγει η θητεία του απερχόμενου διοικητή κ. Προβόπουλου.

«Το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, εν όψει της αποχώρησης, μετά τη λήξη της θητείας του στις 19 Ιουνίου 2014, του διοικητή Γεωργίου Προβόπουλου, αποφάσισε ομόφωνα κατά τη σημερινή συνεδρίασή του να προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο, βάσει του άρθρου 29 του Καταστατικού της Τράπεζας, τον διορισμό του κ. Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται στο Βερολίνο, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η συνάντηση πραγματοποιείται ύστερα από επίσημη πρόσκληση που απηύθυνε ο επικεφαλής της γερμανικής οικονομίας πριν από τρεις ημέρες περίπου. Τον κ. Στουρνάρα συνοδεύει ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου.

«Αισθάνομαι πλέον απελευθερωμένος»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, ικανοποιημένος για τις επιδόσεις της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) το χρονικό διάστημα που είχε τεθεί επικεφαλής της, εμφανίστηκε ο Γιώργος Προβόπουλος. Ο απερχόμενος διοικητής της ΤτΕ τόνισε κατά τη διάρκεια δηλώσεών του σε δημοσιογράφους το μεσημέρι της Τετάρτης πως αισθάνεται πλέον απελευθερωμένος, καθώς βρισκόταν σε μια θέση με έντονη πίεση και μεγάλες ευθύνες.

«Νοιώθω απελευθερωμένος γιατί πέρασα μια πολύ δύσκολη περίοδο, με πολλά βράδια χωρίς ύπνο που δεν ήξερα τι θα ξημερώσει και σε ποιο νομισματικό καθεστώς θα ξυπνούσα» είπε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν αισθάνεται «καμία» πικρία για την απομάκρυνσή του από τη διοίκηση της ΤτΕ, ενώ υπογράμμισε πως τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησαν με κολακευτικά σχόλια για το έργο και την προσφορά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Χθες ο πρωθυπουργός μου τηλεφώνησε και μου μίλησε με πολύ θετικά λόγια για το έργο μου στην ΤτΕ, ενώ και σήμερα μου τηλεφώνησε ο Βενιζέλος και μου μίλησε με πολύ θερμά λόγια. Με τον Βενιζέλο ζήσαμε άλλωστε δραματικές στιγμές» συμπλήρωσε.

Μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., το μεσημέρι της Τετάρτης, ο κ. Προβόπουλος παρουσίασε δύο τόμους που αφορούν στην Ιστορία της Τραπέζης της Ελλάδος 1928 – 2018 και στο χρονικό της κρίσης που ξέσπασε το 2008.

Ποιος είναι ο Γιώργος Προβόπουλος

Ο απερχόμενος διοικητής της ΤτΕ είχε επανειλημμένα μπει στο επίκεντρο της προσοχής μετά τις προειδοποιήσεις του το 2009 προς τον τότε πρωθυπουργό Καραμανλή και τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου για την ανάγκη άμεσης εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, την ώρα που η οικονομική κρίση είχε αρχίσει να κάνει εμφανή τα σημάδια της στην Ευρώπη.

Γεννημένος στις 20 Απριλίου του 1950 στον Πειραιά, σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έπειτα (1977) έφυγε με υποτροφία για το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Essex.

Τον Μάρτιο του 1979 έγινε αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων το 1989 – 1990 και μέλος του μέχρι το τέλος του 1992. Από το 1990 έως και τον Νοέμβριο του 1993 είχε διατελέσει υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Από το 1994 και για μία δεκαετία υπήρξε οικονομικός σύμβουλος στην Alpha Bank. Mετά τις εθνικές εκλογές του 2004, ο Γιώργος Προβόπουλος ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Emporiki Bank.

Ακολούθησε η Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία διετέλεσε αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, πριν τεθεί επικεφαλής της ΤτΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης