Η έγκριση του Eurogroup στην τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος βοήθειας επιτρέπει στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι να στρέψει την προσοχή του στις λεπτομέρειες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, συνολικού ύψους 1,1 τρισεκ. ευρώ, που έχει δεσμευθεί ότι θα αρχίσει να υλοποιείται από τις αρχές Μαρτίου.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg. Ο Ντράγκι, σημειώνει το δημοσίευμα, πιέζεται να ανακοινώσει λεπτομέρειες του προγράμματος, καθώς στις 5 Μαρτίου συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στη Λευκωσία για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης μπορεί να δεχθεί, σημειώνει το δημοσίευμα, και ερωτήσεις για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες αποκόπηκαν από την κανονική οδό αναχρηματοδότησής τους από την ΕΚΤ και χρηματοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας.

Με την έγκριση της παράτασης του προγράμματος βοήθειας από το Eurogroup, έχει ανοίξει ο δρόμος για να συνεχισθεί η απευθείας χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, αλλά η απόφαση αυτή θα ληφθεί το νωρίτερο στη συνεδρίαση της 5ης Μαρτίου, σημειώνει το δημοσίευμα.

Οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προβλέπουν ότι η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να έχει αρνητικό πληθωρισμό, με τις τιμές να μειώνονται κατά 0,5% στο πρώτο τρίμηνο και κατά 0,1% για το σύνολο του 2015. Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στην αναθεώρηση που θα ανακοινώσει μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη (5 Μαρτίου) στη Λευκωσία.

Η πρόβλεψη του Δεκεμβρίου αναφερόταν σε μέσο πληθωρισμό 0,7% φέτος και 1,3% το 2016. Ο Ντιρκ Σουμάχερ, οικονομολόγος της Goldman Sachs, προβλέπει ότι ο Ντράγκι θα ανακοινώσει μία «σημαντική προς τα κάτω αναθεώρηση» των προοπτικών για τον φετινό πληθωρισμό, αν και πιθανόν να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προοπτικές για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Ο βασικός λόγος του χαμηλότερου πληθωρισμού και της υψηλότερης οικονομικής δραστηριότητας είναι η «βουτιά» των τιμών του πετρελαίου στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, η οποία δεν είχε ενσωματωθεί πλήρως στις προηγούμενες προβλέψεις. Στη Γερμανία, οι τιμές πιθανόν μειώθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 0,5% σε ετήσια βάση, που είναι η μεγαλύτερη μείωση εδώ και περισσότερο από πέντε χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Οι τιμές στην Ισπανία, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, πιθανόν μειώθηκαν 1,5%, όπως και τον Ιανουάριο, που ήταν και η μεγαλύτερη μείωση από το 1997. Στην Ιταλία εκτιμάται ότι οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,3%, σύμφωνα με άλλη έρευνα. Τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου στην Ευρωζώνη θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Δευτέρα.