Τον Φεβρουάριο του 2012 ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής John Paulson, ιδρυτής του ομώνυμου fund, είχε δηλώσει ότι έως τα τέλη Μαρτίου του ίδιου έτους η Ελλάδα θα «βαρέσει κανόνι».
Ωστόσο, τα γεγονότα φαίνεται -τουλάχιστον για την ώρα- να διαψεύδουν τον Αμερικανό κροίσο, ο οποίος μοιάζει να έχει αλλάξει ρότα, αφού την Τετάρτη αγόρασε, προς περίπου 86 εκατομμύρια ευρώ, το 10% της ΕΥΔΑΠ από την Τράπεζα Πειραιώς.
Ποιος είναι ο 58χρονος Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής;
Γνωστός ως ο άνθρωπος που δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες περιουσίες στην ιστορία της Wall Street, ο Paulson ξεκίνησε την καριέρα του το 1980 στην Boston Consulting Group ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Φιλόδοξος να εργαστεί στη Wall Street, σύντομα μεταπήδησε στην Bear Sterns, όπου ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με συγχωνεύσεις και εξαγορές, ενώ το 1994 ίδρυσε στη Νέα Υόρκη το ομώνυμο fund, με κεφάλαιο 2 εκατ. δολ. και μόνο έναν υπάλληλο.
Τη φήμη και την περιουσία του την έκτισε το 2007, όταν κέρδισε σχεδόν 4 δισ. δολάρια κάνοντας χρήση των CDS (τίτλων εξασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας) κατά τις τοποθετήσεις του στην αγορά ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου των ΗΠΑ.
Κατάφερε έτσι να… μεταμορφωθεί από αφανής διαχειριστής κεφαλαίων σε έναν χρηματοοικονομικό θρύλο. Η αξία της καθαρής περιουσίας του εκτιμάται στα 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το ύψος των κεφαλαίων που διαχειρίζεται το fund που έχει ιδρύσει υπολογίζεται στα 23 δις.
Ωστόσο, στο ενεργητικό του έχει και σημαντικές αποτυχίες. Πριν από καιρό, το 51% της αξίας ενός από τα μεγαλύτερα funds του Paulson&Co. χάθηκε, επειδή οι αναλυτές του υποτίμησαν την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Απώλειες είχε λόγω και των τοποθετήσεών του σε χρυσό.
Ο Αμερικανός μεγιστάνας «χτυπάει» επενδυτικά πριν από μεγάλα οικονομικά ή επιχειρηματικά γεγονότα (χρεοκοπίες κρατών ή εταιρειών, επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις) και τοποθετείται σε προβληματικές επιχειρήσεις. Επενδύει, δηλαδή, στη χρεοκοπία μιας χώρας (όπως συνέβη το 2007 με την κατάρρευση της Lehman Brothers) ή αγοράζει συμμετοχές σε εταιρείες των οποίων η αξία προβλέπει ότι θα αυξηθεί.
Μερικές μόνο μέρες πριν αγοράσει το 10% της ΕΥΔΑΠ, ο Paulson απέκτησε το 4,5% του ολλανδικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών KPN και, όπως όλα δείχνουν, ο Αμερικανός, που πόνταρε, μέχρι πρόσφατα, στην κατάρρευση της Ευρώπης, μάλλον βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο.