Σε έναν ιδιότυπο μαραθώνιο αξιολογήσεων εισήλθε η ελληνική οικονομία αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου Eurogroup. Αυτό το βασανιστήριο θα κρατήσει 14 ολόκληρους μήνες και συμπεριλαμβάνει τέσσερις αξιολογήσεις ανά τρίμηνο και μία υπερ-αξιολόγηση, από την οποία θα κριθεί η επιτυχής ολοκλήρωση ή όχι του τρέχοντος μνημονίου.
Τόσο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών όσο και η κυβέρνηση συνολικά τους επόμενους 14 μήνες θα κρίνονται σε τακτική βάση από τους δανειστές επί της εφαρμογής των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς Με λίγα λόγια, τόσο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών όσο και η κυβέρνηση συνολικά τους επόμενους 14 μήνες θα κρίνονται σε τακτική βάση από τους δανειστές επί της εφαρμογής των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς που προκύπτουν από τη συμφωνία που επετεύχθη στο Λουξεμβούργο την περασμένη Πέμπτη.
Η συνεχής αυτή «ανακριτική διαδικασία» δεν θα αφήσει περιθώρια ανάσας στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει και μάλιστα εντός ολίγου το μείζον ζήτημα που θέτει η γ΄ αξιολόγηση πια. Το μείζον αυτό θέμα αφορά στο Δημόσιο και στις απαραίτητες ρυθμίσεις λειτουργίας του. Η υπόθεση αυτή θίγει τον πυρήνα της εκλογικής επιρροής όχι μόνο της παρούσας κυβέρνησης αλλά όλων των κυβερνήσεων χρονικά.
Σημειώνεται ότι από το 2010 και την έναρξη των κύκλων των μνημονίων το μεγαλύτερο αλλά όχι το συνολικό βάρος της κρίσης υποδέχθηκε ο ιδιωτικός τομέας, με τη βάναυση στρέβλωση της αγοράς εργασίας, την εκ των πραγμάτων επιβολή της μαύρης εργασίας και την κάθετη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και των εργοδοτών, κατ’ αρχάς λόγω της κολοσσιαίας ανεργίας και εν συνεχεία λόγω της συστηματικής εισφοροδιαφυγής.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει πέντε αξιολογήσεις σε 14 μήνες
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει πέντε αξιολογήσεις σε 14 μήνες, για να οδηγηθεί χωρίς νέες «παρεκκλίσεις» στους μεγάλους στόχους των δύο νέων αποφάσεων για το χρέος, στην ένταξη στο QE και στην οριστική έξοδο στις αγορές, αλλά και στο οριστικό τέλος των μνημονίων.
Για να λήξει το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, όπως αναφέρει το capital.gr, η κυβέρνηση καλείται να μείνει σε τροχιά εφαρμογής και να ολοκληρώσει ανά τρίμηνο και μία αξιολόγηση. Θεωρητικά είναι τέσσερις αυτή του Σεπτεμβρίου, του Δεκεμβρίου, του Μαρτίου και του Ιουνίου.
Η 5η και τελευταία αξιολόγηση είναι η υπερ-αξιολόγηση που θα κρίνει το τέλος (ή όχι) του μνημονίουΗ 5η και τελευταία αξιολόγηση είναι η υπερ-αξιολόγηση που θα κρίνει το τέλος (ή όχι) του μνημονίου. Δηλαδή, θα κρίνει αν έχουν γίνει επαρκώς οι παρεμβάσεις για να ενεργοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος, αλλά κι αν η Ελλάδα επιτυγχάνει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για να ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα και για να μην έρθουν πιο νωρίς τα μέτρα του 2020 (μείωση αφορολόγητου).
Συνολικά, το ποσό που σχεδιάζεται να διατεθεί από τον ESM είναι περίπου 30 δισ. ευρώ μαζί με το πακέτο του Ιουνίου και θα έχει πέρα από τις δόσεις και άλλα δύο σκέλη: τις αποπληρωμές δόσεων δανείων έως ότου φτάσει στα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και τη δημιουργία ενός αποθέματος διαθεσίμων.
Οι δόσεις των επόμενων αξιολογήσεων θα διατεθούν για οφειλές προς ιδιώτες, αλλά και για να δημιουργηθεί ένα «κομπόδεμα» χρημάτων στα κρατικά ταμεία που θα μπορέσουν να δώσουν το «σήμα» στις αγορές για να ανοίξει ο δρόμος έκδοσης κρατικών ομολόγων. Όπως εξηγούν διπλωματικές πηγές, αν η αξιολόγηση ξεκινήσει τον Οκτώβριο και ολοκληρωθεί και πάλι την άνοιξη ή το… καλοκαίρι, τότε το «κομπόδεμα» δεν θα υπάρξει, ούτε το σήμα θα δοθεί.
Όσο για την επόμενη αξιολόγηση, αυτή του φθινοπώρου, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς ο συμβιβασμός του Λουξεμβούργου διαμορφώνει μεν έναν χάρτη πορείας για το χρέος, αλλά έχει ακόμη δύο τουλάχιστον μεγάλους σταθμούς διαπραγμάτευσης και λήψης αποφάσεων, εκ των οποίων ο ένας επιχειρείται να «κουμπώσει» με τις διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου, τουλάχιστον από πλευράς κυβέρνησης- Επιτροπής – ΔΝΤ. Γιατί μόνο τότε η σύμβαση με το ΔΝΤ (ποσό έως 2 δισ. δολάρια) θα μπορέσει να ενεργοποιηθεί ταμειακά.
Πηγή: capital.gr