Ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε σήμερα ότι αποτελεί «αιτία ανησυχίας» η άσκηση πιέσεων προς τις κεντρικές τράπεζες από τις κυβερνήσεις να εφαρμόζουν πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης, προκειμένου να αντιμετωπίζονται διαρθρωτικά προβλήματα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αφού η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι προκρίνει μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, ο Άσμουσεν επισήμανε ότι για την ΕΚΤ η διαμόρφωση των ισοτιμιών δεν αποτελεί κάτι που χειρίζεται ασκώντας πολιτική και πρόσθεσε ότι το ζήτημα των κύριων νομισμάτων είναι κάτι που αρμόζει να συζητείται στο πλαίσιο της Ομάδας των Επτά (G7).

«Υπάρχει λόγος ανησυχίας όταν ασκείται πίεση -από κάποια κυβέρνηση- σε μια κεντρική τράπεζα να κάνει περισσότερο, ιδίως εάν τα προβλήματα είναι διαρθρωτικής φύσης», είπε ο Γερμανός Άσμουσεν στο περιθώριο του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα την πιο αποφασιστική της προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσει την πολυετή οικονομική της στασιμότητα, σημειώνοντας ότι αρχίσει σε χωρίς χρονικό ή ποσοτικό περιορισμό αγορές κρατικών ομολόγων (δημιουργώντας, έτσι, εμμέσως πρόσθετη ρευστότητα) και ότι θα διπλασιάσει το όριο του πληθωρισμού που θεωρεί ανεκτό, στο 2%, «το συντομότερο δυνατό».

«Η ανεξαρτησία μιας κεντρικής τράπεζας είναι σωστά πολύτιμο αγαθό. Η άσκηση πολιτικής εξουσίας επί αυτής μπορεί να εξασθενίσει την εμπιστοσύνη στις αγορές», σημείωσε ο Άσμουσεν.

Οι δηλώσεις του απήχησαν εκείνες του προέδρου της Μπούντεσμπανκ και διαμορφωτή πολιτικής της ΕΚΤ, Γενς Βάιντμαν, που είπε ότι οι πολιτικές παρεμβάσεις αυτού του είδους απειλούν να σημάνουν το «τέλος στην αυτονομία της κεντρικής τράπεζας» της Ιαπωνίας.

Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης