Τελικά οι δήμαρχοι θα έχουν το «πάνω χέρι» για το εάν θα δημιουργηθούν εμπορικές χρήσεις (καταστήματα, εστιατόρια, καφέ, βενζινάδικα κ.ο.κ) στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως αμιγούς κατοικίας. Αυτό προβλέπει νομοτεχνική διόρθωση που κατατέθηκε, στο «παρά πέντε» της ψήφισης του νομοσχεδίου «Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση-Βιώσιμη Ανάπτυξη» του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Αυτό έγινε προκειμένου να κατευναστούν οι οξύτατες αντιδράσεις από δημάρχους που βρίσκονταν «στα κάγκελα» επειδή το νομοσχέδιο για το χωροταξικό προέβλεπε αρχικά ότι σε περιοχές αμιγούς κατοικίας, όπως το Ψυχικό ή η Βουλιαγμένη θα μπορούσαν να «ξεφυτρώσουν» καταστήματα, κουρεία καφέ κτλ.

Έτσι, με τη δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη («δεν μπορούν κάποιες γειτονιές να είναι το ησυχαστήριο των πλουσίων όπου δεν μπορεί να ανοίξει ούτε ένα ψιλικατζίδικο και στη διπλανή γειτονιά να μπορούν να γίνουν όλα») να είναι νωπή ακόμη, οι συνοικίες αμιγούς κατοικίας διατηρούν το…άβατον. Ή τουλάχιστον δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές, εάν δεν συμφωνήσει το δημοτικό συμβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

18 χρήσεις γης

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει 18 χρήσεις (τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται) που αντιστοιχίζονται με τους έξι χιλιάδες κωδικούς αριθμούς δραστηριοτήτων του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για τις εξής:

1. Κατοικία (Κ1)
2. Κατοικία επιπέδου γειτονιάς (Κ2)
3. Κατοικία ενδιάμεσου επιπέδου (ΜΚ)
4. Πολεοδομικό κέντρο (ΠΚ)
5. Τουρισμός – αναψυχή – παραθεριστική (δεύτερη) κατοικία (ΤΑ)
6. Εγκαταστάσεις Κοινής ωφέλειας (ΚΩ)
7. Ελεύθεροι χώροι- Αστικό Πράσινο (ΠΡ)
8. Χονδρικό εμπόριο (ΧΕ)
9. Εγκαταστάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ)
10. Εγκαταστάσεις Αστικών Υποδομών Κοινής Ωφέλειας (ΑΥ)
11. Παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης (ΧΜΟ)
12. Παραγωγικές δραστηριότητες πολεοδομικής εξυγίανσης (ΒΕ)
13. Τεχνολογικό πάρκο (ΤΠ)
14. Εμπορευματικό κέντρο (ΕΚ)
15. Παραγωγικές εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης (ΥΟ)
16. Ιδιαίτερες χρήσεις (ΙΧ)
17. Οριοθετημένοι οικισμοί (ΟΟ)
18. Κύριο Οδικό Δίκτυο Πόλεων (ΚΟΔ)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κτηματολόγιο

Τέλος, όπως έγινε γνωστό χθες, το ΥΠΕΚΑ έχει προκηρύξει με 600 εκατομμύρια ευρώ τις 28 μεγάλες μελέτες και τις αμέσως επόμενες εβδομάδες κατακυρώνει τους πρώτους διαγωνισμούς. Το 2015 σχεδιάζεται να ξεκινήσουν οι νέες μελέτες για το 65% του εδάφους της χώρας και να ολοκληρωθούν οι προηγηθείσες κατά τα προηγούμενα χρόνια κτηματογραφήσεις για το υπόλοιπο 35% της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης