«Αν όλες μαζί οι χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση (οι οποίες αντιπροσωπεύουν συνολικά το 30% του ΑΕΠ της ευρωζώνης) προβούν σε μετριασμό των μισθών από κοινού, η παραγωγή τους θα επεκταθεί βραχυπρόθεσμα αλλά σε χαμηλότερο βαθμό» σημειώνεταιΝα συνεχιστούν οι μειώσεις των μισθών στην Ελλάδα ζητεί με έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θεωρώντας ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία αντέχουν περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι.

Για την ώρα πρόκειται για «θεωρητικό» σενάριο -που δεν αποκλείεται να γίνει πραγματικότητα- βάσει του οποίου οι μισθοί θα μπορούσαν να μειωθούν τα επόμενα δύο χρόνια κατά 2% με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στη χώρα μας και στα υπόλοιπα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη.

Μάλιστα, σύμφωνα με την προσομοίωση που έκανε το ΔΝΤ, η βραχυπρόθεσμη επίπτωση της μείωσης των μισθών στην οικονομική δραστηριότητα είναι μεγαλύτερη, εάν την υιοθετήσουν λιγότερες χώρες.

«Αν όλες μαζί οι χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση (οι οποίες αντιπροσωπεύουν συνολικά το 30% του ΑΕΠ της ευρωζώνης) προβούν σε μετριασμό των μισθών από κοινού, η παραγωγή τους θα επεκταθεί βραχυπρόθεσμα αλλά σε χαμηλότερο βαθμό» σημειώνεται.

Ταυτόχρονα, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ εκτιμούν ότι «η ανάπτυξη των ονομαστικών μισθών μετριάστηκε πολύ, αλλά οι μισθοί δεν έπεσαν σχετικά με τα προ -κρίσης επίπεδα στις περισσότερες από τις χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση».

«Οι συμβουλές του ΔΝΤ στις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε πρόγραμμα έχουν δώσει έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας από την άποψη της μείωσης της ανεργίας ή της αύξησης της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού. Αυτό το οποίο δεν έχει αποτελέσει μέρος οποιουδήποτε προγράμματος είναι το εξής: μία ρητή εισοδηματική πολιτική που θα φέρνει εσωτερική υποτίμηση» σημειώνεται στη μελέτη.

Πάντως, η συγκεκριμένη μελέτη δεν «χρεώνεται» επισήμως στο ΔΝΤ, αλλά έγινε υπό την επίβλεψη του Πολ Τόμσεν, δηλαδή του πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στο κλιμάκιο των δανειστών στην Ελλάδα και νυν επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, η δημοσίευση της συγκεκριμένη έκθεσης έρχεται σε μία στιγμή που οι θεσμοί στην Αθήνα εξετάζουν το επόμενο “πακέτο” μέτρων που θα περιλαμβάνει το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο αλλά και την έναρξη του διαλόγου για το νέο Εργασιακό.