Χωρίς τον… ξενοδόχο, στην προκειμένη περίπτωση την τρόικα, λογάριαζε η ελληνική πλευρά όσον αφορά το φλέγον ζήτημα των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση Σαμαρά μετά τη γραπτή επιστολή της τρόικας, η οποία ζητά την απόσυρση των διατάξεων για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλώνΜε την κρίσιμη ψηφοφορία για τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας να πλησιάζει επικίνδυνα και τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ κατά του κυβερνητικού έργου να κορυφώνεται μέρα με την ημέρα, το επιτελείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά συνεχίζει τις προσπάθειες για την παρουσίαση μιας «καλής» δημοσιονομικής εικόνας, ενός κράτους το οποίο επιχειρεί να βγει από την κρίση και τα μνημόνια βάσει οργανωμένου σχεδίου που αποδίδει καρπούς. Ωστόσο, φαίνεται πως σε ορισμένα σημεία αυτής της διαδρομής δεν υπήρξε ενημέρωση των δανειστών για το δημοσιονομικό κόστος ενεργειών που ενισχύουν την πάγια θέση -τους τελευταίους μήνες- της κυβέρνησης πως «όλα βαίνουν καλώς».

Η πολυπόθητη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, η οποία πέρασε από χίλια κύματα μέχρι να φθάσει στη Βουλή, προκάλεσε έντονη δυσφορία στους δανειστές, που -σύμφωνα με πληροφορίες- έστειλαν γραπτή επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ απαιτούν την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων για τη ρύθμιση των οφειλών αυτών προς το Δημόσιο. Ειδικότερα, εκτιμούν πως οι 100 δόσεις προκαλούν δημοσιονομικό κόστος το οποίο ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, τουλάχιστον το 2015.

Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των τεσσάρων μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ) ανέρχονται στα 11,318 δισ. ευρώ για τον μήνα Σεπτέμβριο, έναντι 10,9 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Από αυτά τα χρήματα, τα 8,2 δισ. ευρώ είναι πρωτογενές χρέος και τα 3,118 δισ. ευρώ αφορούν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Μαύρη τρύπα 2,5 δισ. ευρώ το 2015

Αν το ποσό αυτό προστεθεί στη μαύρη τρύπα του 1,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο δημοσιονομικό κενό -βάσει εκτιμήσεων της τρόικας- της επόμενης χρονιάς, τότε ο τελικός λογαριασμός ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ.

Οι δανειστές εκτιμούν πως το μέτρο των 100 δόσεων προκαλεί δημοσιονομικό κενό ύψους 1,5 δισ. ευρώ το 2015Ακόμα και στην περίπτωση της λήψης νέων μέτρων αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής για την κάλυψη αυτού του κενού, είναι προφανές -σύμφωνα με τους δανειστές- πως τα νούμερα δεν βγαίνουν, επομένως το ΥΠΟΙΚ πρέπει να προχωρήσει σε στροφή 180 μοιρών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», στη γραπτή επιστολή της τρόικας, η οποία εστάλη λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Eurogroup το βράδυ της Πέμπτης, γίνεται αναφορά και στη ρύθμιση-πρόταση του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια για τα κόκκινα δάνεια. Με τις συστημικές τράπεζες να κινούνται ακόμα στον απόηχο των αποτελεσμάτων των stress tests, αρκετοί είναι οι οικονομικοί αναλυτές που εκτιμούν πως μια άκρως ευνοϊκή ρύθμιση προς ιδιώτες και επιχειρήσεις (σημαντική διαγραφή προσαυξήσεων, πάγωμα καταβολής και πολλαπλασιασμός δόσεων) θα επηρέαζε μακροπρόθεσμα το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, δημιουργώντας -κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις- πρόβλημα ρευστότητας, άρα ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Στο έγγραφο των δανειστών επισημαίνεται πως «αν και οι ρυθμίσεις έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, κατατέθηκαν στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών». Από τη μεριά της πάντως η ελληνική πλευρά εκτιμά πως το έγγραφο αυτό εντάσσεται στη σκληρή στάση της τρόικας, διαχρονικά αναπόσπαστο μέρος της διαπραγματευτικής της τακτικής, ενόψει της τελικής φάσης της αξιολόγησης. Μάλιστα, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ διαμηνύουν πως θα ήταν καταστροφική ενδεχόμενη απόσυρση των μέτρων αυτών, καθώς η μεν ρύθμιση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας έχει ήδη περάσει από τη Βουλή και αναμένονται πλέον οι εγκύκλιοι για να αρχίσει να «τρέχει», η δε ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια έχει κατατεθεί και πρόκειται σύντομα να συζητηθεί στην Ολομέλεια.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται πυρετώδεις διεργασίες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να προκύψουν τα στοιχεία εκείνα που θα αποδείξουν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ότι οι εκτιμήσεις της τρόικας είναι λανθασμένες.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας