του Κώστα Ιερίδη
Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακατασκευή του ιστορικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος Αστέρας Βουλιαγμένης ξεκίνησε. Όπως όλα δείχνουν, την επόμενη εβδομάδα θα πέσουν οι τελικές υπογραφές μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, της Εθνικής Τράπεζας και των επενδυτών.
Σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίουΤο βήμα αυτό, ουσιαστικά, θα οδηγήσει στην εκταμίευση του ποσού των 400 εκατ. ευρώ, που είναι το εφάπαξ τίμημα που θα πληρώσει το Jermyn Real Estate Fund IV, το οποίο επελέγη για την αξιοποίηση της έκτασης έπειτα από διεθνή διαγωνισμό.
Σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με εισφορά σε είδος του ακινήτου ιδιοκτησίας ΤΑΙΠΕΔ και του ακινήτου ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου που έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ.
Η διοίκηση της AGC Equity Partners, της οποίας θυγατρική αποτελεί η Jermyn, δεν έχει μέχρι σήμερα παράσχει, επισήμως, λεπτομέρειες για τα ακριβή σχέδια αξιοποίησης της έκτασης, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιήσει, με συνέντευξη Τύπου, μετά το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας.
Η εσωστρέφεια αυτή είναι φυσιολογική, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι το έργο πέρασε από χίλια κύματα. Μετά την αρχική αρνητική απόφαση -τον Μάρτιο του 2015- του Συμβουλίου της Επικρατείας, η συμφωνία βρέθηκε πολύ κοντά στην ακύρωσή της, με την AGC Equity Partners να δηλώνει ότι «εξεπλάγη και απογοητεύτηκε».
Η αρνητική απόφαση του ΣτΕ είχε κόστος και για την Αστήρ Παλλάς. Το καλοκαίρι του 2014 είχε ανακοινώσει ότι θα σταματήσει να δέχεται κρατήσεις για το 2015 λόγω των -προγραμματισμένων για τον χειμώνα του 2015- εργασιών ανακαίνισης, οι οποίες «πάγωσαν» μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης. Ως αποτέλεσμα, το 2015 ξεκίνησε για την Αστήρ με μηδενικές κρατήσεις.
Πλέον, η Αστήρ Παλάς πιάνει το νήμα από εκεί που βρισκόταν το φθινόπωρο του 2015. Παύει να δέχεται κρατήσεις από την 1η Νοεμβρίου για τα ξενοδοχεία Arion και Westin Athens, ενώ για την πρώτη μονάδα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι από τις 31 Οκτωβρίου δεν θα ανήκει στη Starwood.
Τα επόμενα βήματα
Τι ακολουθεί μετά το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας που τοποθετείται για την επόμενη εβδομάδα; Η έκδοση των απαιτούμενων αδειών δόμησης, ώστε να ξεκινήσουν -όπως όλα δείχνουν τον χειμώνα- οι εργασίες ανακατασκευής. Θα μπουν, δηλαδή, μπουλντόζες στην έκταση.
Να σημειωθεί ότι τις ανακοινώσεις των νέων ιδιοκτητών αναμένουν και οι εργαζόμενοι στην εγκατάσταση, οι οποίοι δεν διαθέτουν επίσημη ενημέρωση για την «επόμενη μέρα» του πολυτελούς resort.
Τα σχέδια αξιοποίησης
Στην έκταση οι επενδυτές σχεδιάζουν να δημιουργήσουν το πιο πολυτελές θέρετρο της Ελλάδας, αντάξιο της υπεραξίας του ακινήτου αλλά και της ιστορίας του.
Ακόμη, θα κατασκευαστούν 15 πολυτελείς κατοικίες στο νοτιοδυτικό κομμάτι της χερσονήσου, στη θέση που βρίσκεται σήμερα το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο «Αφροδίτη». Καθένα από τα σπίτια θα έχει συνολική κάλυψη 15.000 τ.μ., θα διαθέτει πισίνα, κήπο κ.ά. και θα απευθύνεται σε κροίσους.
Ιστορικό
Το 2012, η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) και το ΤΑΙΠΕΔ, μετά την εξέταση του ενδεχομένου κοινής αξιοποίησης των ακινήτων ιδιοκτησίας της Αστήρ Παλάς, εμβαδού 178.118,12 τ.μ., και του όμορου ακινήτου εμβαδού 116.500 τ.μ., του οποίου η ψιλή κυριότητα ανήκε στο ελληνικό Δημόσιο και η επικαρπία στην ΕΤΕ, υπέγραψαν σχετικό Μνημόνιο Συμφωνίας. Η κοινή αυτή αξιοποίηση αποφασίστηκε ότι θα πραγματοποιηθεί μέσω της διάθεσης σε νέο επενδυτή πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Αστήρ.
Το 2013, η ΕΤΕ, σε συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ, προκήρυξε ανοικτή διεθνή διαγωνιστική διαδικασία για την εξεύρεση επενδυτή, στο πλαίσιο της σκοπούμενης από κοινού αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας και του ΤΑΙΠΕΔ στη χερσόνησο «Μικρό Καβούρι» της Βουλιαγμένης. Ο διαγωνισμός εκείνος ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις.
Τον Ιούνιο του 2014 ανακηρύχθηκε ως προτεινόμενος επενδυτής για την πώληση της Αστήρ Παλάς η Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, η οποία ελέγχεται κατά πλειοψηφία από αραβικά κεφάλαια.
Το 2015, όμως, σύμφωνα με το Πρακτικό Επεξεργασίας με αριθμό 28/2015 του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με το οποίο περατώθηκε η κανονιστική επεξεργασία του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων αναφορικά με την έκταση του Αστέρα Βουλιαγμένης, απορρίφθηκε το σχέδιο του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος. Ως αποτέλεσμα, τότε η ιδιωτικοποίηση ήταν πρακτικά νεκρή.
Το Π.Δ. είχε υποβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας με πρόταση των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Τελικά, στις 31.12.2015, υπεγράφη νέα συμφωνία μεταξύ της Jermyn και της ΕΤΕ για την υποβολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας του τροποποιημένου ΕΣΧΑΔΑ. Η συμφωνία εκείνη εξασφάλιζε την προσαρμογή του σχεδίου στη γνωμοδότηση του ΣτΕ και το ίδιο τίμημα, ύψους εκατ. ευρώ, για την αγορά ποσοστού περίπου 88% του μετοχικού κεφαλαίου της Αστήρ Παλάς.
Το 2016 ήρθε η έγκριση από το ΣτΕ και ξεκίνησαν να υλοποιούνται τα προαπαιτούμενα (μεταβίβαση ακινήτου, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου Αστήρ Παλάς, είσοδος των νέων μετοχών στο χρηματιστήριο κ.λπ.) για την οριστική παραχώρηση της έκτασης στην Jermyn.
Διαβάστε επίσης: