Σημαντική μείωση κατέγραψε ο τζίρος των ελληνικών εξαγωγών προς την Αρμενία, καθώς από 82 εκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2007, το 2009 έπεσε στα 14 εκατομμύρια.

Η μείωση αποδίδεται στην παγκόσμια οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την αποχώρηση του ΟΤΕ και της Εμπορικής Τράπεζας από την αγορά της χώρας αυτής του νότιου Καυκάσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΥΕ) της ελληνικής πρεσβείας στο Ερεβάν, Γιάννης Δερμεντζόγλου, παρά την κρίση υπάρχουν ακόμα σημαντικές προοπτικές για επενδύσεις και εξαγωγές στην Αρμενία από ελληνικές επιχειρήσεις.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη δύο μεγάλα επενδυτικά προγράμματα ελληνικών επιχειρήσεων (ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ), οι οποίες έχουν αναλάβει την κατασκευή μονάδας παραγωγής ζωοτροφών και εργαστηρίου πιστοποίησης τροφίμων και ποτών.

«Υπάρχουν προοπτικές για επενδύσεις, κυρίως στους τομείς της γεωργίας, των τροφίμων και της παραγωγής ενέργειας, μέσω υδροηλεκτρικών έργων», είπε ο κ. Δερμεντζόγλου, αναφέροντας ενδεικτικά ότι 55% των ειδών ευρείας κατανάλωσης στην Αρμενία εισάγονται κυρίως από τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), σε συνεργασία με το γραφείο ΟΥΕ της πρεσβείας της Ελλάδας στην Αρμενία, με θέμα «Διεισδύοντας στην αγορά της Αρμενίας- παρουσίαση του επενδυτικού προφίλ της χώρας – Ευκαιρίες σε περίοδο κρίσης», ο κ. Δερμεντζόγλου ενημέρωσε τους επιχειρηματίες για τις επενδυτικές ευκαιρίες.

Οι τομείς που θεωρούνται προσφορότεροι και αποδοτικότεροι, σύμφωνα με την πρόσφατη ετήσια έκθεση του γραφείου ΟΥΕ, είναι οι κατασκευές, οι υπηρεσίες, ο τουρισμός, η εκπαίδευση (εκμάθηση ξένων γλωσσών και λογιστικών), η κτηματαγορά καθώς και ο τομέας της ενέργειας (εναλλακτικές- ανανεώσιμες μορφές , παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, φωτοβολταϊκά).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης