Του Κώστα Ιερίδη

Σχέδιο νέας φορολογικής περαίωσης εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, με στόχο την αύξηση των δημοσίων εσόδων και το άμεσο κλείσιμο εκατοντάδων υποθέσεων που βρίσκονται «κολλημένες» σε δικαστήρια ή στη διεύθυνση επίλυσης διαφορών.

Φορολογική περαίωση για αμφισβητούμενες οφειλές εξετάζει το ΥΠΟΙΚ σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι εκκρεμείς υποθέσειςΣύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η καταβολή του 40% του προστίμου και των φόρων για το οριστικό κλείσιμο του φακέλου. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στο κλείσιμο περιπτώσεων όπου έχει γίνει ο έλεγχος αλλά τα αποτελέσματά του αμφισβητούνται από τους φορολογούμενους. Εκτιμάται πως το μέτρο αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει για μικρό χρονικό διάστημα, 2-3 μηνών, περιορίζοντας σημαντικά τον αριθμό των εκκρεμών υποθέσεων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούν περισσότερες από 87.000 φορολογικές υποθέσεις, με την αξία τους να ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ. Επίσης, στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών έχουν υποβληθεί από τις αρχές του έτους μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο 8.471 προσφυγές με τις οποίες οι αιτούντες αμφισβητούν τις πράξεις των ελεγκτικών αρχών.

Από τον τεράστιο αυτόν όγκο των προσφυγών η ΔΕΔ αποφάσισε για τις 5.928 εξ αυτών τα ακόλουθα:

• Δεκτές έγιναν μόλις οι 345 προσφυγές.
• Απορρίφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες οι 2.991.
• Με τις υπόλοιπες 2.592 δεν ασχολήθηκαν, διότι εξέπνευσε η προβλεπόμενη από τον νόμο καταληκτική ημερομηνία για την εξέτασή τους.

Οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί από τη σύσταση της Επιτροπής ανέρχονται σε 20.791. Από αυτές εξετάστηκαν οι 14.021, ενώ έγιναν δεκτές μόλις 1.718. Δηλαδή 6.165 απορρίφθηκαν, ενώ 6.105 δεν κατέστη ποτέ εφικτό να εξεταστούν, διότι εξέπνευσε η προβλεπόμενη από τον νόμο καταληκτική ημερομηνία. Μετά την απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών 7.623 ελεγχόμενοι που αμφισβήτησαν και τις αποφάσεις της Επιτροπής προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια.

Κρατάει… 20 χρόνια αυτή η κολόνια!

Πάντως, η περαίωση ανέλεγκτων και εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων είναι μια τακτική του Υπουργείου Οικονομικών με ιστορία που μετρά πάνω από 20 χρόνια.

Η πρώτη καταγεγραμμένη περαίωση πραγματοποιήθηκε το 1978 από τον υπουργό Οικονομικών Θανάση Κανελλόπουλο και διήρκεσε μέχρι τις 31 Απριλίου του 1981, ύστερα από συνεχείς παρατάσεις.

Το 1988, με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 670, δόθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Τσοβόλα στους επιτηδευματίες η δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις φορολογικές τους υποθέσεις. Έκτοτε, μέχρι σήμερα, όλες οι κυβερνήσεις υιοθετούσαν το μέτρο της περαίωσης.