Επικεφαλής αμερικανικών επιχειρήσεων υποστηρίζουν ότι μια ισχυρή εμπορική σχέση με την Κίνα θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να ωφεληθούν από την τεράστια κινεζική αγορά.
«Το να υπάρχει μια κατάλληλη σχέση και μια ισχυρή εμπορική σχέση με την Κίνα έχει να κάνει με τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ» δήλωσε η Έλεν Κάλμαν, πρώην πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της DuPont, μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών χημικών προϊόντων στον κόσμο. Τα σχόλια της Κάλμαν έγιναν χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την Εθνική Επιτροπή για τις Σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, στην οποία είχαν προσκληθεί επιχειρηματίες για να μιλήσουν για τις προσπάθειες ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της επιχειρηματικότητας.
Με τη διμερή επενδυτική συνθήκη μεταξύ των δύο χωρών να βρίσκεται υπό συζήτηση, όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν στη σημασία του διμερούς εμπορίου.
Δεν είναι πανάκεια, δήλωσε η Κάλμαν, αλλά θα βοηθούσε. «Πιστεύω πως οτιδήποτε δημιουργεί αυτού του είδους την αμοιβαιότητα θα δώσει πολλές δυνατότητες» πρόσθεσε.
Η κινεζική οικονομία διατηρεί την ενέργειά της, συμφωνούν οι επιχειρηματίες, παρά την επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης. Όλοι είχαν μια θετική άποψη για τις επενδύσεις στην Κίνα.
«Βρέθηκα εκεί δύο φορές τους τέσσερις τελευταίους μήνες. Δεν βλέπω κάποια διαφορά τώρα σε σχέση με πριν από 33 χρόνια» δήλωσε ο Πέτερ Κοέν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Cowen, μια εταιρείας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που έχει συναλλαγές με την κινεζική αγορά από το 1984.
Ως διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi, ο Ολιβιέ Μπραντικούρ επίσης βλέπει ευκαιρίες στην κινεζική αγορά προϊόντων προσωπικής φροντίδας και υγιεινής. Ο ίδιος σημείωσε ότι παρατηρείται αύξηση κατά 50% του κινεζικού προϋπολογισμού για την υγειονομική περίθαλψη και κατά συνέπεια υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες στην αντίστοιχη αγορά. «Αυτό δείχνει ότι η κινεζική κυβέρνηση παίρνει πραγματικά στα σοβαρά τη μεταρρύθμιση για την υγειονομική περίθαλψη» δήλωσε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ