Έπειτα από την έγκριση του φορολογικού-ασφαλιστικού νομοσχεδίου, οι πολίτες για ακόμη μία φορά θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς οι αλλαγές φέρνουν νέα δεδομένα, τα οποία επηρεάζουν μεγάλη μερίδα φορολογουμένων.

Οι νέες αλλαγές στη φορολόγηση των πολιτών συνδέονται άμεσα με την οικογενειακή τους κατάσταση, ενώ η έκπτωση φόρου παραμένει αμετάβλητη μόνο για τους «προνομιούχους» με δύο παιδιά και άνω.

Το φορολογικό, συνοπτικά, στηρίζεται σε τρεις «πυλώνες»:

Ι/ Νέα φορολογική κλίμακα
ΙΙ/Κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης
ΙΙΙ/ Νέο αφορολόγητο όριο

Μεταξύ των αλλαγών στη φορολόγηση συμπεριλαμβάνεται η καθιέρωση νέας κλίμακας, η οποία έχει ως εξής:

Όσον αφορά στην έκπτωση φόρου, αυτή ορίζεται με βάση την οικογενειακή κατάσταση του καθενός. Ειδικότερα, παρέχεται ολόκληρη για εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 20.000 ευρώ. Για κάθε έξτρα 1.000 ευρώ εισοδήματος, η έκπτωση μειώνεται κατά 10 ευρώ.

Όσοι δεν έχουν τεκνοποιήσει δικαιούνται έκπτωση 1.900 ευρώ και ως εκ τούτου το αφορολόγητο ανέρχεται στα 8.636 ευρώ, ενώ για οικογένειες με ένα παιδί το όριο αυτό αυξάνεται στα 8.864 ευρώ (κάτω από την «κόκκινη γραμμή» των 9.091 ευρώ που είχε θέσει η κυβέρνηση).

Το αφορολόγητο των 9.091 ευρώ (σ.σ.: έκπτωση 2.000 ευρώ) αφορά σε φορολογουμένους που είναι κηδεμόνες δύο παιδιών, ενώ το όριο αυτό αυξάνεται στα 9.091 ευρώ για οικογένειες με τρία ή περισσότερα τέκνα.

Για την εισφορά αλληλεγγύης η νέα κλίμακα υπολογίζει τον φόρο ανά κλιμάκιο εισοδήματος και έχει την εξής μορφή:

Από όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με την capital.gr, διαπιστώνονται επιβαρύνσεις για φορολογουμένους των οποίων το εισόδημα ξεκινά από τα 8.636 ευρώ λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου που ήταν το 2015 στα 9.545 ευρώ.

Ελαφρύνσεις παρέχονται για μισθωτούς με ετήσιο εισόδημα μεταξύ 28.000 και 44.000 ευρώ.