Μεταβατική ρύθμιση, που δίνει «ανάσα» -για μικρό χρονικό διάστημα- σε δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους οι οποίοι απασχολούνται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) σε έναν ή δύο εργοδότες καθώς και σε μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση για την οποία εκδίδουν ΦΠΥ, προώθησε το Υπουργείο Εργασίας.
Από τον εργαζόμενο θα παρακρατείται το 10% αντί του 26,9% που προέβλεπε ο σχετικός νόμοςΣυγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, από τον εργαζόμενο θα παρακρατείται το 9,22% αντί του 26,9% που προέβλεπε ο σχετικός νόμος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, από τις ρυθμίσεις για τις νέες εισφορές ωφελείται το 80%, που θα καταβάλλει 167,95 ευρώ τον μήνα, και επιβαρύνεται το 20%, που αφορά σε μεσαία και υψηλά εισοδήματα.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το αρμόδιο υπουργείο «η καλυμμένη παροχή εξαρτημένης εργασίας από έναν εργαζόμενο που εμφανίζεται ως αυτοαπασχολούμενος, συνιστά παράνομη πρακτική που απαλλάσσει τον εργοδότη από τις υποχρεώσεις που θέτει η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, εις βάρος των εργαζομένων. Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 αποσκοπεί στον περιορισμό των συνεπειών αυτής της παράνομης μορφής απασχόλησης στην κοινωνική ασφάλιση».
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η σχετική εγκύκλιος που δημοσιεύεται σήμερα, προβλέπει τα εξής:
«Σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος-εργοδότης δεν υποβάλει Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) και ο ΕΦΚΑ ενημερωθεί, μέσω υπεύθυνης δήλωσης από τον εργαζόμενο με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ), τότε ο εργαζόμενος καταβάλλει εισφορές μισθωτού, (δηλαδή 6,67% για κύρια ασφάλιση και 2,55% για υγειονομική περίθαλψη, σύνολο 9,22%), μέχρι την επίλυση της διαφοράς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Το διάστημα αυτό, ο εργαζόμενος είναι ασφαλιστικά ενήμερος. Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 εφαρμόζεται και στην περίπτωση μισθωτού που εκδίδει παράλληλα ΔΠΥ σε -μέχρι δύο αντισυμβαλλόμενους-εργοδότες. Και εδώ, σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος-εργοδότης δεν υποβάλλει ΑΠΔ, ισχύουν, όσα αναφέρονται στο σημείο 1 και ο εργαζόμενος καταβάλλει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε μισθωτό».
Έως δύο μήνες η ισχύς της ρύθμισης
Την είδηση για τη μεταβατική ρύθμιση επιβεβαίωσε το πρωί και ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος. Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9FΜ» o κ. Πετρόπουλος ανέφερε πως «θα υπάρξει αυτή η μεταβατική περίοδος για τους απασχολούμενους με μπλοκάκια, που ενδεχομένως έχουν και κάποια δυσπιστία στο εάν ο εργοδότης θα καταβάλλει το ποσοστό που του αναλογεί». Παράλληλα, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο -έως δύο μήνες- οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα έχουν πλήρη ασφαλιστική ικανότητα και ασφαλιστική ενημερότητα.
Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι το νέο καθεστώς είναι πολύ πιο ευνοϊκό και με χαμηλότερη επιβάρυνση από το προηγούμενο, ενώ αναφερόμενος στους επαγγελματίες που επιλέγουν να κλείσουν το μπλοκάκι τους τόνισε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει με έναν ασφαλή τρόπο στις συνθήκες αγοράς, με στόχο να τελειώσει τη «μαύρη» εργασία, καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί οι άνθρωποι που δουλεύουν νόμιμα να επιβαρύνονται διαρκώς.
Διαβάστε επίσης: