Πρφόγραμμα σταδιακής μείωσης δρομολογεί η κυβέρνηση μέχρι το 2027, το οποίο συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση των μηχανισμών κατά της φοροδιαφυγής. Βασικό κομμάτι του σχεδίου αυτού είναι η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%.
Απώτερος στόχος είναι η ανακούφιση των φορολογουμένων, ιδιαίτερα μισθωτών και συνταξιούχων, που σήμερα επιβαρύνονται δυσανάλογα με φόρους βασισμένους στα τεκμήρια, τα οποία συχνά δεν αντικατοπτρίζουν το πραγματικό εισόδημα. Η αλλαγή αυτή θα βοηθήσει να εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις και οι αδικίες που έχουν προκύψει από την πολυετή εφαρμογή των τεκμηρίων, διευκολύνοντας έτσι περίπου 1 στους 4 φορολογούμενους.
Η κυβέρνηση -σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους της- προγραμματίζει περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Από την 1η Ιανουαρίου 2025, οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά μία μονάδα, ενώ το 2026 προβλέπεται περαιτέρω μείωση κατά 0,5%. Έως το 2027, οι συνολικές μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών θα αγγίξουν τις 6 μονάδες. Αυτή η στρατηγική στοχεύει στη βελτίωση της ρευστότητας για εργαζομένους και εργοδότες, δίνοντας παράλληλα ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αποτελεί επίσης κεντρικό στοιχείο του σχεδίου. Από το 2025, το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις, ενώ έως το 2027 η κατάργηση θα επεκταθεί και στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Η αλλαγή αυτή αναμένεται να μειώσει το φορολογικό βάρος και να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα.
Στο πλαίσιο των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος, η κυβέρνηση εξετάζει και τη μείωση των συντελεστών φορολογίας για τα μεσαία εισοδήματα, ενθαρρύνοντας περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη. Σήμερα, οι συντελεστές κυμαίνονται από 9% για τα χαμηλότερα εισοδήματα έως 44% για τα υψηλότερα, και οι επικείμενες μειώσεις στοχεύουν στην ανακούφιση των μεσαίων στρωμάτων.