Ακόμη πιο τσουχτερό γίνεται το «φαγητό των Ελλήνων» από την πρώτη του έτους, αφού η μετάταξη του ΦΠΑ σειράς προϊόντων και υπηρεσιών γύρω από τα τρόφιμα και την εστίαση, έχει ουσιαστικά «κλειδώσει».

Το πιθανότερο είναι να αυξηθεί ο ΦΠΑ από το 11% στο 13% σε μια σειρά από τρόφιμα, καθώς και σε υπηρεσίες εστίασης, όπως αυτές που παρέχονται σε ταβέρνες και καφέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το προσωρινό «φρένο» που έβαλε ο πρωθυπουργός στο σενάριο της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, προσανατολίζεται τώρα στην αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 11% χωρίς παράλληλη αύξηση του συντελεστή 23%.

Το πράγμα, όμως, δεν φαίνεται να σταματά εδώ, με τον υφυπουργό Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη, να δηλώνει: «Θα εξετάσουμε τις υπόλοιπες προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι, μεταξύ των οποίων είναι, το σύνολο των προϊόντων που βρίσκονται στο 11% να πάει σε υψηλότερο φορολογικό συντελεστή, αλλά όχι σε ενιαίο φορολογικό συντελεστή το σύνολο των προϊόντων».

Η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ αναμένεται να προκαλέσει αυξήσεις, μεταξύ άλλων, σε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης (γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, όσπρια, κρέατα, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, χυμοί, αναψυκτικά, ξηροί καρποί κ.ά.).
• Φάρμακα
• Ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς.
• Σερβιριζόμενα αγαθά σε καφενεία, εστιατόρια και μπαρ.
• Διαμονή σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ.
• Νερά και μη αλκοολούχα ποτά.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το Δημόσιο αδυνατεί να εισπράξει φόρους και πρόστιμα της τάξεως των 30 δισ. ευρώ, καθώς πολλοί φορολογούμενοι μετά τη βεβαίωση φόρων και προστίμων προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη. Οι περισσότερες υποθέσεις μετρούν 7 έως 9 χρόνια μέχρι να εκδικαστούν και στο τέλος οι φορολογούμενοι «καταλήγουν να πληρώνουν ένα μικρό ποσό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης