Με απειλές και σαφή διαχωρισμό θέσεων μετέβησαν στο Λονδίνο οι ισχυροί της G-20 για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

Την πολιτική κόντρα Μπράουν Μέρκελ, που προκάλεσε η διαρροή προσχεδίου από το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ για την πρόταση (Μπράουν) ενίσχυσης της παγκόσμιας οικονομίας με 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, συμπληρώνει η απειλή Σαρκοζί ότι θα αποχωρήσει από τη Σύνοδο, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για αυστηρότερους κανόνες ρύθμισης του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος.

Κεντρικό πρόσωπο στη σύνοδο του G20 είναι αναμφίβολα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος στην πρώτη του μεγάλη διεθνή σύνοδο βρίσκεται κάτω από τη μεγαλύτερη πίεση προκειμένου να αποδείξει ότι η χώρα από την οποία ξεκίνησε η κρίση μπορεί να δώσει τη διέξοδο.

Η Ουάσινγκτον ασκεί ισχυρές πιέσεις στις υπόλοιπες κυβερνήσεις να διοχετεύσουν τεράστια ποσά σε προγράμματα οικονομικής ανάκαμψης, αλλά η Γερμανία και η Γαλλία αντιστέκονται σθεναρά υποστηρίζοντας ότι πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η έλεγχος στις αγορές.

Ουσιαστικά, τα διαμορφωμένα μπλοκ και η διαφορετική φιλοσοφία για τον τρόπο εξόδου από την κρίση καθιστά δύσκολη τη συμφωνία επί της ουσίας.

Είναι σαφές ότι οι διαφορές ανάμεσα στους 20 και κυρίως ανάμεσα στους Αμερικανούς, τους Κινέζους και τους Ευρωπαίους, που είναι μοιρασμένοι στα τρία, είναι μεγάλες και απειλούν ακόμα και να τινάξουν στο αέρα τη Σύνοδο για τη διάσωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο Λονδίνο, αν και υποβιβάζουν τις απειλές θεωρώντας ότι ο Σαρκοζί απευθύνεται αποκλειστικά στο γαλλικό ακροατήριο, επισημαίνουν το βασικό: Τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν ακόμα και εντός της ευρωζώνης ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν βρεθεί αντιμέτωπες για τα μέτρα που θεωρήθηκαν ότι προάγουν τον οικονομικό εθνικισμό ή, όπως έχει γίνει ευρέως γνωστός, τον προστατευτισμό.

Από την άλλη πλευρά, όμως, έδρασαν μαζί όταν χρειάστηκε να εκφράσουν τη διαφωνία τους για τα μεγάλα δημοσιονομικά πακέτα στήριξης της οικονομίας που επέλεξε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Γκόρντον Μπράουν έχει πλήρη αίσθηση των διαφορών αυτών και γι’ αυτό το σχέδιο τελικού ανακοινωθέντος περιορίζεται σε μία έκκληση για την αποφυγή κινήσεων σε νομισματικό επίπεδο που θα μπορούσαν να πλήξουν άλλες χώρες και σε μία καταδίκη του προστατευτισμού.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, περιγράφοντας τι αναμένει από τη σύνοδο, περιορίστηκε να αναφερθεί στην εποπτεία των χρηματοοικονομικών οργανισμών, την έξοδο από την τακτική των μεγάλων δημοσιονομικών πακέτων και στην ενίσχυση του ΔΝΤ με κεφάλαια, καθώς και μεγαλύτερο λόγο της Κίνας και της Ινδίας σε αυτό. 

Οι είκοσι ηγέτες των βιομηχανικών και αναδυόμενων οικονομιών που θα συναντηθούν στο Ντόκλαντς, κοντά στο Σίτυ, την οικονομική καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας, αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, την πρωτόγνωρη εδώ και δεκαετίες οικονομική κρίση, αλλά διαφωνούν ως προς τον τρόπο αντιμετώπισής της.