Πολύ «νερό στο κρασί τους» έριξαν τα μέλη του Κογκρέσου για να καταλήξουν στα  κύρια σημεία της συμφωνίας, ύψους 700 δισ. δολαρίων, για τη διάσωση του χρηματοοικονομικού συστήματος των ΗΠΑ.

Οι ηγέτες του Κογκρέσου και η κυβέρνηση Μπους, ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις κατέληξαν ουσιαστικά σε ένα κατ΄αρχήν συμβιβασμό, που προσφέρει σχετική ευελιξία, αλλά και τη σιγουριά ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί ριζικά και στο σύνολό του.

Η συμφωνία επί των γενικών αρχών επετεύχθη από τη στιγμή που οι Δημοκρατικοί ενέδωσαν στο αίτημα των Ρεπουμπλικανών, να επιτραπεί στην κυβέρνηση η δυνατότητα να ασφαλίσει μέρος του επισφαλούς στεγαστικού χρέους αντί να το αγοράσει, έτσι ώστε να περιοριστεί το κόστος του σχεδίου.

Παράλληλα, όμως περιορίζεται και η αποτελεσματικότητα του, χωρίς να μπορεί κανείς να προσδιορίσει από τώρα με ακρίβεια σε ποιο βαθμό.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι δήλωσε την Κυριακή ότι σήμερα Δευτέρα θα οριστικοποιηθεί η απόφαση για το σχέδιο σωτηρίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας ύψους 700 δισ. δολαρίων, που προτάθηκε από την κυβέρνηση Μπους.

“Ελπίζω ότι θα είμαστε έτοιμοι να το προχωρήσουμε” δήλωσε σε ενημέρωση του Τύπου η Δημοκρατική πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ράιντ, ανέφερε: “Αμέσως μόλις το πάρουμε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα προχωρήσουμε”.

Διάγγελμα Μπους με τόνους απαισιοδοξίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε σήμερα πως το πακέτο των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη σωτηρία των αμερικανικών τραπεζών αντιμετωπίζει τη χρηματιστική κρίση στη ρίζα της και θα βοηθήσει, ώστε να μην επεκταθεί σε όλη την οικονομία.
Σε σύντομη δήλωσή του, αφού οι βουλευτές συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για το πακέτο διάσωσης, ο Μπους εγκωμίασε τη συμφωνία, αποκαλώντας την “τολμηρό νομοσχέδιο που θα βοηθήσει, ώστε η κρίση στο χρηματιστικό μας σύστημα να μην επεκταθεί σε όλη την οικονομία μας”.
“Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το σχέδιο διάσωσης, μαζί με άλλα μέτρα που λαμβάνονται από το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα, θα αρχίσουν να αποκαθιστούν την ισχύ και τη σταθερότητα στο χρηματιστικό σύστημα της Αμερικής και συνολικά στην οικονομία μας”, δήλωσε. Ο Μπους κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει γρήγορα το νομοθέτημα.
“Παρά τα σημαντικά μέτρα που λαμβάνουμε, για να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κρίση, θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρές προκλήσεις”, παραδέχθηκε πάντως ο Μπους. Πρόσθεσε πως η κρίση στις πιστώσεις και στον τομέα των ακινήτων θα συνεχίσει “να ασκεί πίεση στο χρηματιστικό σύστημά μας και να επιδρά στην οικονομία μας για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα”.