Με «τσουνάμι» μοιάζει ο εκρηκτικός ρυθμός με τον οποίο κατατίθενται προσφυγές στα δικαστήρια όλης της χώρας από ενοικιαστές που ζητούν μείωση των μισθωμάτων, είτε για κατοικίες είτε για επαγγελματική στέγη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των δικηγόρων, το τελευταίο διάστημα οι αγωγές έχουν πενταπλασιαστεί και φτάνουν ακόμη και τις 2.000 υποθέσεις τον μήνα όταν πριν από έναν χρόνο δεν ξεπερνούσαν τις 500.

Η δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ακινήτων αποτυπώνεται πλέον και στον τομέα της ενοικίασης ακινήτων. Χιλιάδες πολίτες που μισθώνουν κάποιο κτίριο, είτε διαμέρισμα είτε κατάστημα, γραφείο ή αποθήκη, αδυνατούν να πληρώνουν κάθε μήνα το ενοίκιο που είχε συμφωνηθεί σε εποχές που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος της κρίσης. Ετσι, στην αρχή ξεκινούν τη διαπραγμάτευση με τον ιδιοκτήτη κι αν αυτή δεν ευοδωθεί τότε προσφεύγουν στα δικαστήρια προκειμένου να πετύχουν μείωση μισθώματος και με τον νόμο λόγω απρόβλεπτων καταστάσεων.

Άλλωστε, «σύμμαχος» των μισθωτών στην προσπάθειά τους να μειώσουν το ενοίκιο είναι το χάος που επικρατεί στην κτηματαγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ιδιοκτητών ακινήτων, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 1 εκατ. Ελληνες που δηλώνουν έσοδα από ενοίκια (προφανώς υπάρχουν και πολλοί άλλοι που ρισκάρουν να μην το δηλώσουν και πληρώνονται με «μαύρο» χρήμα).

Εκτιμάται ότι την περίοδο αυτή περί τα 300.000 ακίνητα αναζητούν ιδιοκτήτη επί μήνες χωρίς, όμως, επιτυχία.

Πηγή:imerisia
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος