Οι απολύσεις στο Δημόσιο και μάλιστα με σχετική σαφή νομοθετική ρύθμιση, οι γενναίες αποκρατικοποιήσεις, αλλά και το κλείσιμο προβληματικών Δ.Ε.Κ.Ο., χωρίς δικαίωμα μετάταξης για τους εργαζομένους, είναι οι βασικές απαιτήσεις της τρόικα για την έγκριση της 5ης δόσης του Ιουνίου αλλά και το νέο δάνειο.
Οι σκληρές διαπραγματεύσεις που διεξάχθηκαν με εντατικούς ρυθμούς το Σαββατοκύριακο και συνεχίζονται σήμερα υπό τον υφυπουργό Φ. Σαχινίδη, αφού ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναχωρεί μαζί με τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γ. Ζανιά για το Eurogroup, βρίσκονται ακόμη μακριά από την εύρεση συμφωνίας.
Το κακό είναι ότι έχουν αρχίσει να μην πιστεύουν στις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, καθώς είναι δυσαρεστημένοι με τις κυβερνητικές ολιγωρίες στην εφαρμογή των μέτρων, με τις αποκλίσεις του προϋπολογισμού.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παρέμβαση της τρόικα στις πολιτικές εξελίξεις και ισορροπίες, καθώς φαίνεται ότι ζητούν άμεσες ανακοινώσεις μέτρων που θα ψηφιστούν από τη Βουλή μέσα στον Μάιο, ενδεχομένως και με αυξημένη πλειοψηφία (180 ψήφων) και μάλιστα πριν δηλαδή εγκρίνει την επόμενη δόση.
Ειδικότερα οι πρώτες πληροφορίες για τις επαφές και τις διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου αποκαλύπτουν:
Απαιτείται δέσμευση της κυβέρνησης για πλήρεις ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών, στις οποίες περιλαμβάνονται η ΔΕΠΑ και ο ΟΤΕ, ενώ συζητούνται οι κρατικές τράπεζες, η Δ.Ε.Η., ο Ο.Π.Α.Π. και τα ΕΛ.ΤΑ..
Επίσης, απαιτούνται αλλαγές στην κρατική μηχανή με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου από κρατικές παρεμβάσεις σχήματος που θα προωθεί τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και την πώληση – αξιοποίηση ακινήτων.
Παράλληλα, θεωρείται κρίσιμο το κλείσιμο προβληματικών Δ.Ε.Κ.Ο. και σε φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονη απόλυση και όχι μετάταξη των υπαλλήλων, που εργάζονται σε αυτές.
Μάλιστα, δεν αφήνουν τις εξελίξεις στην τύχη και ζητούν σαφή ανακοίνωση των Δ.Ε.Κ.Ο. και των φορέων του Δημοσίου, που θα κλείσουν, αλλά και αυτών που θα καταργηθούν ως διοικητικοί μηχανισμοί και θα συγχωνευθούν.
Τέλος, ζητούν και απολύσεις εργαζομένων με άρση μονιμότητας για το σύνολο του Δημοσίου, ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να κρατήσει τους πλέον αποδοτικούς και να απομακρύνει όσους θεωρείται ότι πλεονάζουν ή δεν ενδιαφέρονται για τη δουλειά τους.
Κοινοτικά στελέχη ανέφεραν κατ΄ επανάληψη τις προηγούμενες ημέρες ότι η Ελλάδα έχει θεσπίσει τα μέτρα, αλλά κολλάει η εφαρμογή τους. Ως παράδειγμα έφεραν την απραξία στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τα συνεχιζόμενα κρούσματα σπατάλης στις δημόσιες προμήθειες, που οδηγούν σε αδυναμία πληρωμής όσων πραγματικά δικαιούνται τα δεδουλευμένα τους.
Ζητούν με μεγάλη επιμονή να δοθούν άμεσα ονόματα και να ανακοινωθούν έρευνες, με στόχο «κάποιοι να πάνε φυλακή». Το ζήτημα ξεπερνά τη δικαιοδοσία του Υπουργείου Οικονομικών που πρωτοστατεί αυτές τις ημέρες στις συνομιλίες με την τρόικα και αναμένεται να συζητηθεί μετά το Eurogroup σε υπουργικό συμβούλιο.