Χωρίς αμφισβήτηση τα αεροδρόμια είναι η βασική πύλη εισόδου των τουριστών στην Ελλάδα. Δεδομένου ότι όσο αυξάνεται ο τουρισμός, τόσο θα ενισχύονται τα έσοδα των αερολιμένων, η αποκρατικοποίηση των περίπου 28 περιφερειακών αεροδρομίων δεν θα μπορούσε να μην προσελκύει το εγχώριο και ξένο ενδιαφέρον.
Ήδη το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εγκρίθηκε η σύμβαση παραχώρησης μεγάλων αερολιμένων που βρίσκονται στην ελληνική περιφέρεια.
Τι αποκρατικοποιείται
Τα αεροδρόμια έχουν διαιρεθεί σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ανήκουν αυτά σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Χανιά, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Άκτιο και Καβάλα. Προαιρετικά μπορούν να προστεθούν τρία από τα αεροδρόμια της Αλεξανδρούπολης, του Αράξου, της Καλαμάτας και της Αγχιάλου.
Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου και προαιρετικά μέχρι τρία από τα αεροδρόμια της Λήμνου, Χίου, Καρπάθου και Νέας Αγχιάλου. Πρόκειται για την «αφρόκρεμα» των περιφερειακών αεροδρομίων. Από τη Ρόδο, τη Θεσσαλονίκη, την Κω, την Κέρκυρα και τα Χανιά προβλέπεται ότι περνούν περισσότεροι από 13 εκατ. επιβάτες, απορροφώντας το 71% της επιβατικής κίνησης. Για τα συγκεκριμένα αεροδρόμια προβλέπεται επένδυση αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών.
Οι αερολιμένες Ζακύνθου, Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σάμου, Κεφαλλονιάς, Ακτίου και Καβάλας είναι αναπτυσσόμενοι μεσαίου μεγέθους και απαιτούν την πραγματοποίηση έργων υποδομής ύψους 95 εκατ. ευρώ. Βάσει των δεδομένων του 2013, ο αριθμός των αφίξεων στα συγκεκριμένα αεροδρόμια διαμορφώθηκε περίπου στα 4 εκατομμύρια.
Ποιοι ενδιαφέρονται
Η ιδιωτικοποίηση συγκεντρώνει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους και εγχώριους κολοσσούς, δεδομένου ότι τα περιφερειακά αεροδρόμια αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των συνολικών αφίξεων.
Όπως αναφέρουν από την αγορά, οι κοινοπραξίες της γαλλικής Vinci με την Ελλάκτωρ, της γερμανικής Fraport με τον όμιλο Κοπελούζο, της αργεντίνικης Corporacion America με την ΜΕΤΚΑ και της αμερικανικής Advent international παρουσιάζουν σημαντική κινητικότητα σχετικά με τον επερχόμενο διαγωνισμό. Εξάλλου, τόσο οι Αργεντίνοι όσο και οι Γάλλοι έχουν, κατά καιρούς, εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους δημόσια.
Επίσης, στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει η J&P Άβαξ, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η Aeroports De La Cote d Azur, ενώ η τουρκική TAV και οι ξένων συμφερόντων όμιλοι Global Liman Isletmeleti, Flughafen Munchen Agrokor-Novaport Development και Engelinvest Israel Ltd, που είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον, δεν προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση.
Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ενώ δεν αποκλείεται η διαδικασία να παραταθεί για τον Σεπτέμβριο.