Με το… αριστερό μπήκε ο Ιανουάριος για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε συνολικές απώλειες -12,44%, γεγονός που σηματοδοτεί, ίσως, το χειρότερο ξεκίνημα των τελευταίων ετών. Κυρίαρχο στοιχείο των συνεδριάσεων του Ιανουαρίου ήταν ότι σε σύνολο 18 συνεδριάσεων, με πτώση έκλεισαν οι 12. Εκτιμάται πως η χαμένη κεφαλαιοποίηση υπερέβη τα 7 δις ευρώ.

Προβληματισμός για το χειρότερο ξεκίνημα των τελευταίων ετών στο Χρηματιστήριο ΑθηνώνΣτη συνεδρίαση, πάντως, της Παρασκευής το πρόσημο ήταν θετικό και σε αυτό βοήθησαν μεταξύ άλλων οι δηλώσεις των ξένων επιχειρηματιών που συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, ευεργετικά λειτούργησαν και οι ανακοινώσεις για τη συνεργασία -σε επίπεδο ενέργειας- της χώρας με το Ισραήλ και την Κύπρο. Ο γενικός δείκτης έκλεισε τον μήνα στις 552,83 μονάδες, με ημερήσια κέρδη +1,96%. Ο τζίρος έφθασε τα 98,68 εκατ. ευρώ.

Όπως υποστηρίζουν στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς, η απογοήτευση των επενδυτών είναι έκδηλη για τον χαμηλό βαθμό που λαμβάνει η κυβέρνηση στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ προβληματισμό προκαλεί η εμπλοκή στο Ασφαλιστικό που επηρεάζει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Όπως υποστηρίζουν στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς, η απογοήτευση των επενδυτών είναι έκδηλη για τον χαμηλό βαθμό που λαμβάνει η κυβέρνηση στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τις αποκρατικοποιήσειςΑποτέλεσμα είναι να μην εισέρχονται «φρέσκα» κεφάλαια στην αγορά, η οποία πορεύεται στη νέα χρονιά με υψηλό δείκτη εσωστρέφειας και έλλειψη κατεύθυνσης. Η εγχώρια αγορά μετοχών παραμένει μετέωρη, καθώς δεν υπάρχουν οι θετικοί καταλύτες για να επανεμφανιστούν οι αγοραστές μετοχών.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν τραπεζικά συνέδρια σε Λονδίνο και Παρίσι, όπου είχαν κληθεί και ελληνικές εισηγμένες. Όπως διαπιστώθηκε, το κλίμα για την Ελλάδα παραμένει στάσιμο αφού μόνο με σχεδιασμούς και χρονοδιαγράμματα που δεν υλοποιούνται από το κυβερνητικό σχήμα, δεν είναι εύκολο να υπάρξει προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.


Γενικόλογοι οι στόχοι της ΓΓΔΕ

Την ίδια στιγμή, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή ένα -γενικού περιεχομένου και χωρίς συγκεκριμένους στόχους- στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη πενταετία, γεγονός που φανερώνει, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, την ανυπαρξία συγκεκριμένου πλάνου στη φορολογική διοίκηση.

Έτσι, οι στόχοι του στρατηγικού σχεδίου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την περίοδο 2016-2020 είναι:

  • η μεγιστοποίηση των φορολογικών εσόδων,
  • η ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης,
  • η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής,
  • η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας,
  • ο περιορισμός του λαθρεμπορίου
  • η προστασία της Δημόσιας Υγείας και
  • η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη Δημόσια Διοίκηση με σεβασμό στον πολίτη.

Όπως ανέφεραν παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, άλυτο πρόβλημα παραμένει η απουσία του τρόπου που αυτοί οι στόχοι θα υλοποιηθούν…