Ως «Μαύρη Παρασκευή» μπορεί να χαρακτηριστεί η 28η Νοεμβρίου για τους πετρελαϊκούς κολοσσούς, καθώς η τιμή του πετρελαίου κατρακύλησε κάτω από τα 67 δολάρια το βαρέλι στη συνεδρίαση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.
Η τιμή του πετρελαίου κατρακύλησε κάτω από τα 67 δολάρια το βαρέλι στη συνεδρίαση του χρηματιστηρίου της Νέας ΥόρκηςΗ εξέλιξη ήρθε μετά την απόφαση του OPEC να μη μειώσει την ημερήσια παραγωγή -διαμορφώνεται στα 30 εκατ. βαρέλια- με τον μαύρο χρυσό να αγγίζει τιμές του 2009. Η απόφαση αυτή του OPEC, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν έχει προηγούμενο, καθώς συνήθως ο παγκόσμιος οργανισμός διαμόρφωνε τις τιμές του πετρελαίου, μειώνοντας την παραγωγή όποτε χρειαζόταν. «Πλέον, δεν «πειράζουν» την παραγόμενη ποσότητα αφήνοντας την αγορά να αυτορρυθμιστεί» σημειώνει η εταιρεία HIS.
Μάλιστα, ο OPEC φαίνεται να βρίσκεται αντιμέτωπος με τη χειρότερη απειλή από το 1980, καθώς Η Ευρώπη και η Ιαπωνία που αποτελούν μεγάλους εισαγωγείς πετρελαίους ανήκουν στην κατηγορία των ωφελημένων από την ελεύθερη πτώση της τιμής του μαύρου χρυσούκαλείται να διαχειριστεί το δίπολο που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις χώρες που επωφελούνται από την πτώση της τιμής και στα κράτη, που παράγουν πετρέλαιο και άρα ζημιώνονται από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα, ότι ο Σαουδάραβας υπουργός πετρελαίου Ali Al-Naimi υπήρξε επιθετικός στους δημοσιογράφους -κατά τη χθεσινή καθιερωμένη συνάντησή του μαζί τους- ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε κάθε ερώτηση.
Ο εκνευρισμός του σχετίζεται και με τις προβλέψεις για μείωση του μεριδίου του OPEC στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου στο 37% μέχρι το 2017 από 40% πέρυσι.
Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών σημείωσαν «βουτιά» στα χρηματιστηριακά ταμπλό, ενώ η πτώση της τιμής του πετρελαίου εκτιμάται ότι είναι «ευεργετική» για τα νοικοκυριά των οποίων οι ενεργειακές δαπάνες μειώνονται σημαντικά και άρα ενισχύεται η αγοραστική ικανότητά τους.
Επίσης, η Ευρώπη και η Ιαπωνία που αποτελούν μεγάλους εισαγωγείς πετρελαίους ανήκουν στην κατηγορία των ωφελημένων από την ελεύθερη πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Τι σημαίνει για την Ελλάδα
Λόγω της πτωτικής πορείας της τιμής του πετρελαίου, σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Bank, συνολικά τον Οκτώβριο του 2014 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013 η πτώση των τιμών πετρελαίου θέρμανσης ανήλθε στο 17,9% και των καυσίμων αυτοκινήτου στο 2,1%.
Aυτό διότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που είναι εισαγωγείς πετρελαίου και επομένως η «βουτιά» στην τιμή του συνεπάγεται τη μείωση του κόστους εισαγωγής.
Σύμφωνα ακόμη με την έκθεση της Alpha Bank, η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο, καθώς η τελική ενέργεια που καταναλώνεται στη χώρα ανά καύσιμο αφορά κατά 58% σε προϊόντα πετρελαίου. Από τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας ο τομέας των μεταφορών απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα (37%) και ακολουθούν τα νοικοκυριά που καταναλώνουν το 29% και ο κλάδος της βιομηχανίας (18%).
Η πτώση της τιμής του πετρελαίου αναμένεται να μειώσει το κόστος διαβίωσης και να επιδράσει θετικά
Τέλος, σύμβαλει στην μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Και αυτό επειδή η Ελλάδα είναι καθαρός εισαγωγέας πετρελαιοειδών, η πτώση της τιμής τους θα μειώσει την αξία των εισαγωγών, ενισχύοντας την πορεία μείωσης του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και αύξησης του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που ήδη διαμορφώνεται στο 2,2% του ΑΕΠ στο 8μηνο 2014. Οι εισαγωγές των καυσίμων αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος ήτοι το 39% των συνολικών εισαγωγών αγαθών στην Ελλάδα και αυτό δείχνει τη μεγάλη σημασία που έχει η πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά 30% του τελευταίους πέντε μήνες.