Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην «Καθημερινή της Κυριακής», επισημαίνει ότι συζητείται η περίπτωση να εξαιρεθούν από το καθεστώς του ΦΠΑ οι επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ, όπως έχει ζητήσει άλλωστε και η τρόικα.
«Το εξετάζουμε, αλλά όταν βάζεις πλαφόν πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός» δηλώνει χαρακτηριστικά και σημειώνει πως πρέπει να βρεθούν οι ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα μείωσης του τζίρου από επιχειρήσεις προκειμένου να υπαχθούν στο καθεστώς.
Στη συνέχεια, ο υφυπουργός αναφέρει ότι τα πρώτα αποτελέσματα στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής είναι ορατά και προαναγγέλλει εντατικοποίηση των ελέγχων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την επιβολή προστίμων.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Μαυραγάνη, άρχισε ήδη η καταβολή φόρων και προστίμων για τις καταθέσεις στο εξωτερικό σε όσους εκλήθησαν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους. Όπως εξηγεί, έχουν σταλεί ήδη χιλιάδες προσκλήσεις και με βάση αυτές καλούνται οι υπόχρεοι να δώσουν εξηγήσεις. Για όσους αγνοήσουν την επιστολή, θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, με βάση τη νομοθεσία.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη έκθεση της τρόικας για τη φοροδιαφυγή, στην οποία διαπιστώνεται αποτυχία του εισπρακτικού μηχανισμού, σημειώνει ότι μερικές από τις παρατηρήσεις της έχουν ήδη δρομολογηθεί, αναφέροντας ως παράδειγμα την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού.
Ο υφυπουργός επισημαίνει ακόμα ότι, για να μπορέσει η Ελλάδα να καταστεί φιλικός προορισμός για ξένες επενδύσεις αλλά και επενδύσεις Ελλήνων, θα πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία του φορολογικού συστήματος τόσο από πλευράς νομοθεσίας όσο και από πλευράς φορολογικής διοίκησης. Μεταξύ άλλων, θεωρεί πως πρέπει να απλοποιηθούν οι τελωνειακές διαδικασίες και να καταργηθούν οι διατάξεις που «χωρίς να προσφέρουν κάτι ουσιώδες στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, κάνουν τη ζωή δύσκολη στους υποψήφιους επενδυτές».
Αρνείται, τέλος, ότι τον ενδιαφέρει η θέση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.