Οι εργατουπόλεις της Βόρειας Ελλάδας «στενάζουν» περισσότερο από όλες από την ανεργία, που πλέον πλήττει σημαντικό μέρος του πληθυσμού, ενώ απειλείται και η δουλειά όσων καταφέρνουν ακόμη να φέρνουν μεροκάματο στο σπίτι.

Μόνο στη Θεσσαλονίκη υπολογίζεται ότι κάθε μήνα χάνουν τη δουλειά τους περίπου 1.000 άτομα, ενώ την ίδια ώρα οι πρόεδροι των εργατικών κέντρων της Β. Ελλάδας εξέπεμψαν σήμα κινδύνου, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της ΓΣΕΕ, τονίζοντας πως τα… χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί στο ΕΚΘ, κάθε μήνα του 2009, περίπου 1.000 εργαζόμενοι στους τομείς της οικοδομής, του μετάλλου, της κλωστοϋφαντουργίας κ.λπ. έχουν χάσει τη δουλειά τους. Παρόμοια είναι η εικόνα όμως και στους υπόλοιπους νομούς της Β. Ελλάδος, όπου οι απολύσεις, κυρίως στον κλάδο των οικοδόμων, των εμποροϋπαλλήλων και των εργαζομένων σε βιοτεχνίες τείνουν να εξελιχθούν σε επιδημία.

Στην Πιερία, τον προηγούμενο μήνα, καταγράφηκαν 350 απολύσεις, ενώ τα ποσοστά της ανεργίας στο νομό ξεπερνούν το 30%.

«Βουτιά» έκανε στην περιοχή και η οικοδομική δραστηριότητα, αφού μέσα στο 2009 έχουν εκδοθεί ελάχιστες οικοδομικές άδειες και η δουλειά των οικοδόμων έχει μειωθεί κατά 70%.

«Παράλληλα, εντείνεται και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αφού πολλές επιχειρήσεις καθιερώνουν την εβδομάδα των τεσσάρων ημερών, με αποτέλεσμα τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 20%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πιερίας, Νίκος Κωνσταντίνου. Και ο τουρισμός δεν πάει καλά.

«Στη Χαλκιδική καταγράφεται ήδη 40% κάτω στις κρατήσεις, οδηγώντας έτσι στην ανεργία περίπου 1.500 εργαζομένους», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Άγγελος Πράτσας, κι έκανε λόγο για… μαύρο καλοκαίρι.

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η ανεργία και στο δήμο Κοζάνης, καθώς μέχρι στιγμής περίπου 1.200 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη δουλειά τους, ενώ άλλοι 600 οικοδόμοι βρίσκονται στο κατώφλι της ανεργίας, αφού η οικοδομική δραστηριότητα στο νομό έχει μειωθεί κατά 40%. «Πλέον, η αγορά εργασίας έχει γίνει μία ζούγκλα. Καθημερινά έχουμε καταγγελίες για απολύσεις, η ανεργία έχει σκαρφαλώσει στο 23%, ενώ μεγάλη πληγή αποτελεί και η ανασφάλιστη εργασία», ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Ευάγγελος Μίχος.

Η ανεργία, οι διαθεσιμότητες και οι μειώσεις ωραρίων και μισθών είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του εργασιακού χάρτη και στο νομό Κιλκίς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Γιώργο Ιωαννίδη. Όπως ανέφερε, από τον Ιανουάριο, δύο μεγάλες επιχειρήσεις του νομού απολύουν κάθε μήνα 2% των εργαζομένων και τα ποσοστά της ανεργίας αγγίζουν το 25%. «Ήδη μετράμε περίπου 400 ανέργους και πια δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει», τόνισε.

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν τα ποσοστά ανεργίας και στη Φλώρινα, όπου μόνο μέσα στους πρώτους δύο μήνες του 2009 μπήκαν περίπου 30 «λουκέτα» σε επιχειρήσεις του νομού. «Υπολογίζουμε πως το σύνολο των ανέργων αγγίζει τους 4.000. Αλλά ακόμη και όσοι εργάζονται, εξαναγκάζονται από τους εργοδότες τους σε μειωμένα ωράρια και μικρότερους μισθούς», ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιάννης Δημητρίου.

Τραγική είναι η κατάσταση και στην Καστοριά, όπου, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιάννης Κογιόπουλος, αν και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ο αριθμός των ανέργων υπολογίζεται στους 4.000. «Στη γούνα, στις εμπορικές επιχειρήσεις, στην οικοδομή, δυστυχώς δεν υπάρχει κλάδος που να έχει μείνει ανεπηρέαστος από αυτήν την κρίση», σημείωσε και δήλωσε απαισιόδοξος για το μέλλον.

Στο νομό Γρεβενών, η ανεργία ξεπερνά το 35%, ενώ ο κλάδος των οικοδόμων φαίνεται να είναι αυτός που έχει πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, καθώς από τις αρχές του 2009 μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί ούτε μία οικοδομική άδεια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Γρεβενών, Λάζαρο Κυριαζίδη, η κατάσταση είναι τραγική και στα εργοτάξια των έργων για την Εγνατία οδό, όπου οι εργαζόμενοι, κυρίως χειριστές μηχανημάτων, απολύονται ο ένας μετά τον άλλον, όσο φτάνει προς το τέλος του το έργο. «Ήδη, περίπου 250 άτομα έχουν χάσει τη δουλειά τους, ενώ μέσα στο 2009 αναμένουνε ακόμη 1.500 απολύσεις», κατέληξε.