Το Σάββατο 27 Απριλίου θα δοθεί στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο κατάλογος των τμημάτων και υπηρεσιών του Δημοσίου που πρόκειται να καταργηθούν. Η κατάργηση αυτή θα οδηγήσει στην απόλυση 2.000 εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκονται σε εργασιακό καθεστώς ιδιωτικού δικαίου ή αόριστου χρόνου. Αυτή είναι η οριστική απόφαση της κυβέρνησης, η οποία συνοδεύεται και από άλλες επιμέρους ενέργειες, έτσι ώστε έως το τέλος του χρόνου να έχουν τεθεί υπό καθεστώς απόλυσης, διαθεσιμότητας ή μετάταξης 30.000 υπάλληλοι του Δημοσίου.
Η πρώτη πράξη αυτής της αλληλουχίας ενεργειών που εντάσσονται στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα άρχισε επί της ουσίας χθες με την ανακοίνωση της μετάταξης 1.891 υπαλλήλων.
Παράλληλα, δόθηκε το «πράσινο φως» για τη μείωση δομών -και όχι προσωπικού- κατά 40% έως 50% σε πέντε υπουργεία (Παιδείας, Άμυνας, Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομίας). Όπως είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, έως τον Ιούνιο θα είναι έτοιμο το σχέδιο για το νέο Δημόσιο.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο κ. Μανιτάκης θα αποστείλει επιστολή στην τρόικα, όπου θα περιγράφει τις τελικές αποφάσεις για την ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού, όπως συμφωνήθηκαν στο κυβερνητικό συμβούλιο.
Οι κυβερνητικές αποφάσεις θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα.
Δεν θέλησε να δώσει αριθμούς και προθεσμίες, όμως επέλεξε να τονίσει ότι οι αναγκαστικές αποχωρήσεις θα προέλθουν «βασικά, σχεδόν αποκλειστικά, σε πρώτη φάση – από ό,τι βλέπω – από τον σχεδιασμό που γίνεται, από τις καταργήσεις νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, όπως έχουμε προαναγγείλει». Επεξηγώντας μάλιστα αυτήν τη διαδικασία, επεσήμανε ότι «ξεκινάμε από αυτούς τους περίφημους οργανισμούς που υπάρχει μια προεργασία, που ξέρετε ότι γίνεται όλο αυτό το διάστημα και με βάση αυτήν την προεργασία που γίνεται και με νέα δεδομένα και με αυτούς τους οργανισμούς κάνουμε τον πρώτο σχεδιασμό».