Ακόμα και το κλείσιμο ενός καταστήματος για 48 ώρες σε περίπτωση που ο επιχειρηματίας βρεθεί να μην έχει εκδώσει περισσότερες από 10 αποδείξεις, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 500 ευρώ, προβλέπει το νομοσχέδιο για την περαίωση που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο μειώνονται, επίσης, τα όρια της φοροδιαφυγής πάνω από τα οποία θα επιβάλλεται η ποινή φυλάκισης ή κάθειρξης.

Παράλληλα προσδιορίζεται ως αρμόδιο δικαστήριο για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, πλημμελήματα ή κακουργήματα κατά περίπτωση, το τριμελές πλημμελειοδικείο ή τριμελές εφετείο κακουργημάτων της έδρας του φορολογούμενου ή της επιχείρησης.

Οι νέες ποινές για το αδίκημα της φοροδιαφυγής ορίζονται ως εξής:

  • φυλάκιση εφόσον το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς ή το ποσό του Φ.Π.Α. που συμψηφίσθηκε ή δεν αποδόθηκε ή αποδόθηκε ανακριβώς, ανέρχεται σε ετήσια βάση έως το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ
  • φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς ή το ποσό του Φ.Π.Α. που συμψηφίσθηκε ή δεν αποδόθηκε ή αποδόθηκε ανακριβώς, ανέρχεται σε ετήσια βάση από το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ μέχρι το ποσό των εβδομήντα πέντε χιλιάδων (75.000) ευρώ και
  • κάθειρξη μέχρι δέκα έτη, εφόσον το ως άνω ποσό υπερβαίνει σε ετήσια βάση τα εβδομήντα πέντε χιλιάδες (75.000) ευρώ.
  • ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τεσσάρων μηνών για όσους δεν εκδίδουν ή εκδίδουν ανακριβώς τα προβλεπόμενα στοιχεία κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών ή δεν καταχωρούν στα πρόσθετα βιβλία , τις συναλλαγές για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τα οικεία στοιχεία εσόδων.