Τη δύσκολη κατάσταση στη οποία βρίσκονται οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, περιγράφει ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα «Le Soir» και η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

«Μόλις περάσαμε μία δύσκολη χρονιά. Το 2011, έκλεισαν 68.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αντιπροσώπευαν 135.000 θέσεις εργασίας και τα πράγματα δεν δείχνουν να βελτιώνονται. Δυστυχώς, η πτώση αυτή συνεχίζεται το 2012. Προβλέπουμε να κλείσουν άλλες 62.000 επιχειρήσεις, με 180.000 θέσεις απασχόλησης», δηλώνει στην εφημερίδα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Β. Κορκίδης εξηγεί ότι παρόλο που πολλές επιχειρήσεις εντάχθηκαν σε προγράμματα ανάπτυξης του ΕΣΠΑ, με ίδια συμμετοχή 55% και επένδυσαν αυτά τα χρήματα για να αναπτύξουν την επιχείρησή τους, η συγκυρία ήταν πολύ κακή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Συνεχίζοντας, ο Β. Κορκίδης παραδέχεται ότι η ανάπτυξη είχε βασιστεί στην ισχυρή κατανάλωση και την υπερχρέωση. «Ήταν τραγικό λάθος. Δεν το συνειδητοποιήσαμε αρκετά γρήγορα. Και όταν η κρίση μάς χτύπησε κατακέφαλα το 2008 και το 2009, δεν προλάβαμε να αντιδράσουμε», αναφέρει και συνεχίζει: «Μάθαμε από τα λάθη μας και εδώ και δύο χρόνια κάνουμε οδυνηρές προσπάθειες. Κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων κρίσης, οι ΜΜΕ πλήρωσαν 141 δισ. σε εισαγωγές και δεν χρωστούν τίποτα. Σημαίνει ότι είναι σοβαρές επιχειρήσεις».

Ερωτηθείς για το θέμα της φοροδιαφυγής πολλών εκ των ΜΜΕ, ο Β. Κορκίδης απαντά ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η παράλληλη οικονομία, η οποία αντιπροσωπεύει 69 δισ. ευρώ. «Η φοροδιαφυγή δεν ξεπερνά τα 10 ή 12 δισ. Δεν είναι λίγο, αλλά αντιπροσωπεύει μόνο το 20%. Πριν από όλα, θα πρέπει να καταπολεμήσουμε το παράλληλο εμπόριο, την πώληση απομιμήσεων π.χ., που αντιπροσωπεύουν 25 δισ. ευρώ. Πρέπει να σταματήσουμε επίσης τη λαθραία διακίνηση πετρελαίου. Είμαι υπέρ του να τιμωρούνται εκείνοι που κάνουν απάτες, αλλά αφού δημιουργηθεί ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο που δεν υπάρχει ακόμη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ. Σύμφωνα με τον Β. Κορκίδη, για να τονωθεί η ανάπτυξη θα πρέπει να «μπει ζεστό χρήμα στην πραγματική οικονομία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τονίζει, επίσης, ότι οι τράπεζες έλαβαν εκατοντάδες δισ. ευρώ σε εγγυήσεις, αλλά τα δύο τελευταία χρόνια οι πιστώσεις μειώθηκαν κατά 6%. «Το χρήμα δεν πηγαίνει καθόλου στην πραγματική οικονομία. Οκτώ αιτήσεις στις δέκα απορρίπτονται στα ταμεία των τραπεζών. Και μιλάμε για αιτήσεις υγιέστατων επιχειρήσεων, που χρειάζονται απλώς (cash flow) μετρητά για να πουλήσουν!», απαντά.

Εξάλλου, ο Β. Κορκίδης επισημαίνει ότι οι ξένες επενδύσεις δεν έρχονται πια στην Ελλάδα, διότι κανείς δεν εμπιστεύεται πλέον το οικονομικό περιβάλλον. «Εμείς οι ίδιοι δεν το εμπιστευόμαστε! Και είμαστε Έλληνες: γνωρίζουμε τις δυσκολίες! Τρία πράγματα πρέπει να γίνουν: ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, απλό και δίκαιο που θα διαρκέσει τουλάχιστον 10 χρόνια. Ύστερα, ο ΦΠΑ πρέπει να μειωθεί από 23% σε 19% και από 13% σε 9%. Τέλος, πρέπει να διαβεβαιώσουμε ότι η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει, ότι το μέλλον της είναι στο ευρώ και ότι δεν θα επιστρέψει στη δραχμή», επισημαίνει ο Β. Κορκίδης.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι έχει προτερήματα. «Έχουμε πολλά να προτείνουμε. Τον ήλιο και τα νησιά. Τον τουρισμό. Το μεγαλύτερο εμπορικό ναυτιλιακό στόλο. Θα μπορούσαμε να είμαστε ένα σημείο μετάβασης ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης