Η πολιτική κρίση και όχι η κρίση χρέους είναι αυτή που βασανίζει την Ευρώπη, εκτιμά η «Le Monde».
Σε άρθρο της με τίτλο «Το ευρώ αξιώνει λίγη πολιτική ωριμότητα» η εφημερίδα επισημαίνει ότι σε δύσκολους καιρούς, όπως οι τωρινοί, η διαχείριση του ευρώ χρειάζεται δεξιότητα, διπλωματικότητα, και στοχευμένες κινήσεις.

Αναφερόμενη στην Ελλάδα, η εφημερίδα επισημαίνει: «Μια γρήγορη ματιά στα κοινοβούλια του Βορρά της ευρωζώνης, στη Γερμανία ειδικότερα, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς την απροθυμία των βουλευτών να εγκρίνουν μια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Οπότε ανακύπτει το ερώτημα-ταμπού: πρέπει να αναδιαρθρωθεί – δηλαδή να διαγραφεί – ένα μέρος του ελληνικού χρέους; Κάτι τέτοιο θα κατέφερε ένα τεράστιο πλήγμα στο ευρώ και στην αξιοπιστία του. Θα ήταν ένα καταστροφικό φάρμακο, ένα μελανό σενάριο, τονίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, όπως τονίζει, «αν ψάξει κανείς στα μισόλογα των πολιτικών – του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του λουξεμβούργιου ομολόγου του και προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ακόμη και της γαλλίδας Κριστίν Λαγκάρντ – η ιδέα βρίσκεται στο τραπέζι. Βρίσκεται βεβαίως σε μια ‘ήπια’ έκδοση, αυτή της επιμήκυνσης του χρόνου πληρωμής μέρους του ελληνικού χρέους».

«Θα ήταν υπερβολικό να απαιτήσει κανείς να ασχοληθεί κάποιος με το ευρώ; Να ακουστεί έστω μόνο μια φωνή;», διερωτάται ο Monde. Καταλήγοντας τονίζει ότι αυτό που εντυπωσιάζει δεν είναι το δημόσιο χρέος, όσο η ανικανότητα των πολιτικών να αποδείξουν την ωριμότητά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης