Η ανάκαμψη αναμένεται να είναι «ισχυρότερη» στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, «μέτρια» στην Ιαπωνία και «πιο αδύναμη» στην Ευρωζώνη τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σήμερα στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν της Ουάσιγκτον, με θέμα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για δημοσιονομικές πολιτικές που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη.
Η κυρία Λαγκάρντ έκανε λόγο για «γκρίζα σύννεφα» που πλανώνται πάνω από την παγκόσμια οικονομία, σημειώνοντας ότι βασική επιδίωξη είναι η ανάπτυξη και η ευημερία, ένα θέμα που θα εξεταστεί, όπως είπε, κατά την επικείμενη ετήσια σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών από 188 χώρες που θα συγκεντρωθούν την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η κα Λαγκάρντ επεσήμανε ότι θα συζητηθεί βεβαίως και ο ρόλος του ΔΝΤ, το οποίο ιδρύθηκε μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και το Ταμείο «έχει βοηθήσει τον κόσμο για την καταπολέμηση πολλών οικονομικών κρίσεων—από την Ευρώπη, την Ασία, τη Λατινική Αμερική, την πρώην Σοβιετική Ένωση και ξανά πίσω στην Ευρώπη», όπως επεσήμανε, σημειώνοντας επίσης ότι «τα τελευταία χρόνια, έχουμε παράσχει βοήθεια κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, τη χειρότερη που αντιμετώπισε ο κόσμος μετά τη μεγάλη ύφεση».
Στη συνέχεια, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ένα «σημείο καμπής» και ότι «υπάρχει μια ανάκαμψη», προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει «υψηλότερη στόχευση» και «σκληρότερη προσπάθεια» γενικά για όλο τον κόσμο και ειδικότερα για κάθε χώρα. Για το 2015, επεσήμανε, αναμένεται «μικρή ανάκαμψη».
Η κα Λαγκάρντ μίλησε για την ανάγκη ενός «μείγματος» με «τολμηρές πολιτικές» ώστε να δοθεί «νέα ώθηση» για να ξεπεραστεί το «μέτριο (επίπεδο ανάπτυξης) που επισκιάζει το μέλλον», υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία για μια «νέα πολυμέρεια» στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της παγκόσμιας οικονομίας. Όπως ανέφερε, το ΔΝΤ θα κυκλοφορήσει «επικαιροποιημένες προβλέψεις» την επόμενη εβδομάδα.
Ακολούθως, αναφέρθηκε στα σημερινά δεδομένα και σε «προοπτικές που διαφέρουν» σε διάφορες μεγάλες χώρες και περιφέρειες. Μεταξύ των προηγμένων οικονομιών, όπως τόνισε, η ανάκαμψη αναμένεται να είναι «ισχυρότερη» στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, «μέτρια» στην Ιαπωνία και «πιο αδύναμη» στην Ευρωζώνη, «εντός της οποίας υπάρχουν ανισότητες», όπως τόνισε.
Για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υπογράμμισε ότι θα πρέπει να οδηγούν στην αύξηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης και ότι σήμερα στον πλανήτη μας περισσότερα από 200 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι από τα οποία 75 εκατομμύρια είναι νέοι. Η κυρία Λαγκάρντ επέμενε στο θέμα της ανεργίας, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι για την αντιμετώπισή της χρειάζονται «καλά σχεδιασμένες, ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», καθώς και «προγράμματα κατάρτισης».
Αναφορά έκανε και στην αναγκαιότητα να δημιουργηθούν προοπτικές σε δημόσιες επενδύσεις, ειδικά στον κλάδο των υποδομών, ενώ διατύπωσε και την άποψη ότι «υπάρχει επίσης ένα σύννεφο που πλανάται γύρω από την ασύγχρονη ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής στις προηγμένες οικονομίες και σε πιθανές επιπτώσεις της σε άλλες χώρες». Μίλησε και για «συσσωρευμένες υπερβολές» στον χρηματοπιστωτικό τομέα και κυρίως στις προηγμένες οικονομίες και ζήτησε να τεθούν «υπό παρακολούθηση» αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες που ενδεχομένως θα μπορούσαν να πληγούν από την «αποσταθεροποιητική μαζική εισροή κεφαλαίων».
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ αναφέρθηκε και ειδικότερα σε συνθήκες και εξελίξεις, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, ορισμένων χωρών και περιοχών, όπως των ΗΠΑ, της Ουκρανίας, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής, σημειώνοντας και την πιθανότητα οι γεωπολιτικές εντάσεις και συγκρούσεις να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες οικονομικές συνέπειες.
Τέλος, η κυρία Λαγκάρντ μίλησε και για την 70χρονη πορεία του ΔΝΤ και τη συμβολή του κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τους ανανεωμένους κανόνες δανεισμού και τις υπηρεσίες παροχής τεχνικής και οικονομικής βοήθειας.