Τα ακίνητα, τα αυτοκίνητα, οι υψηλόμισθοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι φαίνεται ότι θα «πληρώσουν τη νύφη» της κακής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

Οι «δύσκολες ώρες» του υπουργού Οικονομίας στις Βρυξέλλες και το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε από τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια και η λήψη μέτρων πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιη.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, έχει στο γραφείο του δεκάδες ολοκληρωμένες προτάσεις για την αύξηση των δημοσίων εσόδων, που εδώ και μήνες βρίσκονται στο ναδίρ.

Εξετάζονται, λοιπόν, πολλά ενδεχόμενα, αλλά πάντα σε συνάρτηση με την αποτελεσματικότητά τους στη μείωση του ελλείμματος και τις «αντοχές» της αγοράς, που ήδη στενάζει από την απουσία των καταναλωτών.

Με γνώμονα και τις ευρωεκλογές, επί των οποίων οι δημοσκοπικές επιδόσεις της κυβέρνησης δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές, εξετάζονται τρία βασικά σενάρια, με διαφορετική «ένταση» το καθένα.

Σενάριο πρώτο

  • Το οικονομικό επιτελείο προτάσσει την περιστολή των δαπανών του Δημοσίου κατά 10%, από την οποία εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Το ποσό θεωρείται μικρό σε σχέση με την εκτίμηση της Κομισιόν για επιπλέον έσοδα τουλάχιστον 1,5 με 2 δισ. ευρώ.
  • Τέλος νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων.
  • επιτάχυνση της είσπραξης του τέλους ακινήτων, που δεν έχει ολοκληρωθεί για το 2008.
  • Παράταση στις ρυθμίσεις για την περαίωση και τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
  • Αύξηση των φορολογικών συντελεστών, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια και σίγουρα για τα εισοδήματα πάνω από 50.000, που θα επιφέρει «χαράτσι» περίπου 1.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο.
  • Παράλληλα, εξετάζεται και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης αμοιβών και επιδομάτων στο Δημόσιο, που σήμερα φορολογούνται με 10% και η ένταξή τους στην κλίμακα από 25%-40%.

 Σενάριο δεύτερο

  • Εξετάζεται αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα. Άλλες εκτιμήσεις την προσδιορίζουν στο 20% και άλλες σε μικρότερα ποσοστά υπό τον φόβο της αύξησης του λαθρεμπορίου, που ακόμη δεν έχει καταστεί δυνατό να περιοριστεί.
  • Αύξηση του βασικού συντελεστή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας κατά μια, ακόμη και κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Η επιλογή αυτή προσκρούει στην κακή κατάσταση της αγοράς και η όποια αύξηση εσόδων θα προέλθει μόνο από την αύξηση του ΦΠΑ σε ανελαστικές υπηρεσίες και αγορές.
  • Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με παράλληλη αύξηση του ειδικού τέλους ακινήτων(ΕΤΑΚ), που θα επιβαρύνει τον κάθε ιδιοκτήτη.

Σενάριο τρίτο

  • Αύξηση των φορολογικών συντελεστών σε μισθωτούς και συνταξιούχους από το 39% τουλάχιστον στο 45% και κατά άλλους ακόμη και στο 50%.
  • Αύξηση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις τουλάχιστον κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Κατάργηση κάθε είδους φοροαπαλλαγών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, όπως δωρεές και κίνητρα μετεγκατάστης σε παραμεθόριες περιοχές
  • Αυστηρά τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής.

Οι εκτιμήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου

Την πεποίθηση πως με τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται και τα οποία η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει στο ακέραιο και απαρέγκλιτα θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος. Πρόσθεσε ακόμη πως όλα τα άλλα που συζητούνται περιέχονται στη σφαίρα των υποθέσεων και δεν έχει πρόθεση να τα σχολιάσει.

Ο κ. Αντώναρος ανέφερε τα παραπάνω ερωτηθείς για αν η κυβέρνηση θεωρεί αρκετά τα μέτρα που έχει λάβει για να επιτύχει το στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής, κάτω από το 3% του ελλείμματος το 2010.

Επανέλαβε δε πως το σχέδιο που επεξεργάστηκε η κυβέρνηση και εφαρμόζει ήδη γρήγορα και αποτελεσματικά είναι σχέδιο που αγγίζει τις πτυχές της πραγματικής οικονομίας, που πρέπει να αγγίζουμε ως χώρα.

Το σχέδιο επικαιροποιείται και προσαρμόζεται και αυτό είναι αναγκαίο με βάση τις συνθήκες οι οποίες αλλάζουν συνεχώς. Αυτό κάνουν όλες οι χώρες, όλες οι υπεύθυνες κυβερνήσεις, συμπλήρωσε.