Την παρότρυνση να μιλάμε λιγότερο για εκλογές και περισσότερο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης από το βήμα του συνεδρίου του Economist, υπογραμμίζοντας πως το πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας βρίσκεται κοντά στο τέλος του.
Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν οι Μάριο Μόντι, Ενρίκο Λέτα, Κλάους Ρέγκλινγκ.
Την ίδια στιγμή το μήνυμα που έστειλαν στην Ελλάδα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και ο αναπληρωτής επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα Ρίσι Γκογιάλ από το βήμα του συνεδρίου του Economist αφορούσε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την ταχύτερη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.
Ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως για όσο η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμα η ΕΕ θα τη στηρίζει. Αν και δεν αναφέρθηκε στην ανάγκη χορήγησης νέου δανείου προς τη χώρα μας, αποσαφήνισε πως αν η Ελλάδα χρειαστεί και άλλα κεφάλαια ή πρόσθετη βοήθεια, μέχρι να βγει πλήρως στις αγορές, η Ευρώπη θα την παράσχει.
Αναφερόμενος στην αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας είπε πως ο EFSF έχει μέσα σε 3,5 χρόνια στηρίξει τη χώρα με δάνεια 140 δισ. ευρώ με πολύ χαμηλό κόστος. Ξεκαθάρισε δε πως θα πρέπει να συνεχισθούν οι προσπάθειες προσαρμογής της χώρας τόσο σε επίπεδο δημοσιονομικό όσο και στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ρίσι Γκογιάλ ανέφερε πως αν και η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, αλλά και να προβεί στο άνοιγμα των υπηρεσιών, για να αποφευχθούν επώδυνες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ειδικά περιορισμός της φοροδιαφυγής.
Ο ίδιος έκανε εκτενείς αναφορές στις τράπεζες, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει πρόβλημα εάν δεν καταφέρουν να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους. Ο κ. Γκογιάλ εξέφρασε την ανησυχία του, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται «η ρευστότητα στις τράπεζες για να μπορέσουν να βοήσουν την επιχειρηματικότητα» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει μπει σε μία κατάσταση, κατά την οποία οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν ρευστότητα και υπάρχουν πολλά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται».
Απαιτείται πολιτική σταθερότητα και ένα κράτος να αποτελεί αρωγό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για να πετύχει η Ελλάδα του στόχους της υποστήριξε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Economist.
Ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι η χρηματοδότηση των έργων ΣΔΙΤ από τις τράπεζες έχει επανεκκινήσει, ενώ το τελευταίο διάστημα προχώρησαν σημαντικές επενδύσεις, όπως η αξιοποίηση του Ελληνικού, η επιλογή του αγωγού TAP και η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank από όμιλο ξένων επενδυτών. Πρόσθεσε ότι πριν από μερικές εβδομάδες ελληνικές και κινεζικές τράπεζες υπέγραψαν συμφωνίες ύψους 6,5 δισ. ευρώ».
Ο Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στρέψει τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στους τομείς της γεωργίας, της μεταποίησης και του τουρισμού. Θα επαναδιαπραγματευθεί ακόμη το δημόσιο χρέος, καθώς «σε καμία οικονομία το δημόσιο χρέος δεν έχει καταπολεμηθεί μέσα από τη λιτότητα».