Σενάριο νέου, διαφορετικού ΕΝΦΙΑ επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εν όψει της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με στόχο την παρουσίαση ενός αναμορφωμένου φόρου, ο οποίος, βέβαια, θα υπηρετεί τους ίδιους εισπρακτικούς στόχους για έσοδα 2,65 δις ευρώ.

Έτσι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στη ΔΕΘ αναμένεται να παρουσιαστεί το νέο όνομα της επιβάρυνσης που καλούνται να σηκώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ η καινούργια «φιλοσοφία» του θα είναι η μετακύλιση των βαρών στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφορολόγητο 50.000 ευρώ

Εκτιμάται, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση θα εξαγγείλει την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων, συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 50.000 ευρώ, που αφορά 2,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Θα επιστρέψει δηλαδή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), ο οποίος, εάν εξαιρεί περίπου 2,5 εκατ. ιδιοκτήτες, τότε περίπου μόνο 3 εκατ. πολίτες θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της εν λόγω επιβάρυνσης.

Η κυβέρνηση θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων, συνολικής αντικειμενικής αξίας ως 50.000 ευρώ, που αφορά 2,5 εκατ. ιδιοκτήτεςΩστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν το αφορολόγητο για αξία ακίνητης περιουσίας έως 50.000 ευρώ θα αφορά όλες τις κατηγορίες ακινήτων, όπως αγροτεμάχια, οικόπεδα ή άλλα ακίνητα με συνολική αξία έως 50.000 ευρώ. Και αυτό επειδή, για την ώρα, το αφορολόγητο προσανατολίζεται να ισχύει μόνο για την πρώτη κατοικία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση, ο «νέος» ΕΝΦΙΑ με αφορολόγητο 50.000 ευρώ θα πλήξει ουσιαστικά τους φορολογουμένους που υπάγονται σήμερα σε συμπληρωματικό φόρο -πέραν του ΕΝΦΙΑ-, τους ιδιοκτήτες αστικών οικοπέδων, τους φορολογουμένους με ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 4.000 τ.μ. και όσους έχουν ακίνητα σε περιοχές όπου έγιναν μειώσεις τιμών ζώνης, χωρίς όμως να αλλάξουν τα κλιμάκια του κύριου φόρου.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι κλίμακες του φόρου δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα «περνούσε» από τους δανειστές, με τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για αφορολόγητο για στόχο εσόδων ύψους 2,65 δις ευρώ.

Για την ώρα όλα είναι στο τραπέζι, ενώ και στο παρελθόν προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν υποσχεθεί τον ριζικό ανασχηματισμό του ΕΝΦΙΑ, με τη μετακύλιση των βαρών στους πλουσιότερους ιδιοκτήτες και τη θέσπιση αφορολογήτου. Ωστόσο, ούτε τότε το σενάριο αυτό είχε προχωρήσει, καθώς ο στόχος των εσόδων, έστω και με μικρό αφορολόγητο, δεν εξυπηρετούνταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης