Της Άντζελας Πεΐτση
Κάθετα αντίθετη τάσσεται η ΓΣΕΒΕΕ, στην ενέργεια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοσιοποίηση εκείνων των επιχειρηματιών που έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, άνω των 150.000€ και δεν έχουν προβεί σε ρύθμιση. Η δημοσιοποίηση αναμένεται με σχετική Υπουργική απόφαση των συναρμοδίων υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, με τους εκπροσώπους της συνομοσπονδίας να μιλούν για διαπόμπευση των συναδέλφων τους. Υπενθυμίζεται πως για το συγκεκριμένο θέμα, η ΓΣΕΒΕΕ έχει κάνει σειρά παρεμβάσεων με κατάθεση προτάσεων, που όπως επισημαίνει, μιλώντας για το θέμα στο zougla.gr, ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Κουράσης είναι και εφαρμόσιμες και κοστολογημένες αλλά πάντα «πέφτουν στην έγκριση… των Θεσμών».
Ο κ. Κουράσης, υπογράμμισε: «Στα μέτρα πίεσης της κυβέρνησης στους οφειλέτες εκείνους που έχουν ασφαλιστικές οφειλές στα ταμεία, είναι και η διαπόμπευσή τους. Σκοπό του κράτους δεν είναι άλλος, από το να τους πιέσει ώστε να εισπράξει όσο περισσότερα χρήματα μπορεί. Ιδιαίτερα αυτό γίνεται στους εκείνους που έχουν οφειλή, πάνω από 150.000 ευρώ στον ασφαλιστικό τους φορέα. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο λόγος για τον οποίο έφτασαν οι επιχειρηματίες να μην μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και να δοθεί σ’ αυτούς τους ανθρώπους μία δεύτερη ευκαιρία». Και τόνισε: «Αυτή είναι η λύση που θα πρέπει να δοθεί από την κυβέρνηση, να μπορέσουν να επανενταχθούν αυτοί οι επαγγελματίες στην αγορά για να μπορέσουν να επιζήσουν κι εκείνοι και οι οικογένειες τους. Όχι «η διαπόμπευση» τους, που θα τους φέρει ακόμα σε δυσκολότερη θέση».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του zougla.gr πως πολλά από τα εν λόγω χρέη έχουν δημιουργηθεί πριν από το 2009 και σήμερα πολλοί από αυτούς τους επιχειρηματίες μπορεί να έχουν κλείσει και τις επιχειρήσεις τους ο κ. Κουράσης ανέφερε: «Σ’ αυτές τις περιπτώσεις επιχειρηματιών, που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα για οφειλές πάνω από 150.000€, πολλές από αυτές μπορεί να είναι πριν από το 2009 αλλά τότε θα πρέπει να σκεφτούμε πως ήταν μόνο το 10% με 13% των επιχειρηματιών που ήταν οφειλέτες. Σήμερα το ποσοστό αυτό έχει εκτοξευθεί πάνω από το 50%. Εδώ λοιπόν θα πρέπει να δοθεί μία ιδιαίτερη μέριμνα για το που βρίσκονται αυτές οι επιχειρήσεις. Αν είναι ή όχι ανενεργές. Αν είναι ήδη ανενεργές θα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος επίλυσης του προβλήματος. Μπορεί να είναι με αφαίρεση ενός μεγάλου μέρους των οφειλών ή θα πρέπει να μεταφερθούν οι οφειλές αυτές σε κάποιο άλλο χρονικά διάστημα, παγώνοντας τες, σήμερα».
Παράλληλα ξεκαθάρισε ό,τι: «Για τη ΓΣΕΒΕΕ έχει μεγάλη σημασία η επενεργοποίηση αυτών των επαγγελματιών. Δε θέλουμε κλειστές επιχειρήσεις από χρέη τα οποία έχουν δημιουργηθεί, και ιδιαίτερα, μέσα στην οικονομική κρίση. Μία από τις λύσεις είναι το πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών και η μεταφορά τους στο τέλος του ασφαλιστικού βίου των επιχειρηματιών, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στον ΟΑΕΕ. Έτσι θα μπορεί να δοθεί η επιλογή στον επιχειρηματία ή να εξαγοράσει τις οφειλές που έχει ή δε θα τις υπολογίσει στην ασφάλεια του, για τα συντάξιμα χρόνια του».
«Αυτή είναι μία λύση η οποία έχει προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ, η οποία δεν κοστίζει και τίποτα στα ασφαλιστικά ταμεία. Αλλά σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες οφειλές, σίγουρα μία πολύ και γενναία ρύθμιση, θα δώσει μία ανάσα στην αγορά», κατέληξε μιλώντας για το θέμα.