του Μ. Ναλμπάντη

Ενώ η προοπτική των εξαγωγών είναι θετική, η βραχυχρόνια τάση εξακολουθεί να παραμένει αρνητική. Η αύξηση των εξαγωγών εκτός καυσίμων από τον Αύγουστο 2014 στον Αύγουστο 2015 ήταν +6,8%, ενώ από τον Σεπτέμβριο 2014 στον Σεπτέμβριο 2015 ήταν μόλις 1,9%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα παραπάνω στοιχεία τεκμηριώνουν την κόπωση των εξαγωγών, η οποία οφείλεται και στα γεγονότα του περιορισμού κεφαλαίων, επιβεβαιώνουν δηλαδή ότι η οικονομία αντιδρά με καθυστέρηση και τα αρνητικά αποτελέσματα είναι εμφανή. Παράλληλα εντείνουν την ανασφάλεια για τις μεσοπρόθεσμες εξαγωγικές επιδόσεις, καταδεικνύοντας πόσο απαραίτητο είναι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Αναμφίβολα, η χαλάρωση των capital controls είναι θετική εξέλιξη, ωστόσο η πραγματική λύση θα δοθεί μόνο όταν αρχίσει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, με πρώτο βήμα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στις επιδόσεις ανά κλάδο, οι εξαγωγές καυσίμων μειώθηκαν κατά 27,6%, ενώ σε αξία ανήλθαν σε €5,7 δις, καταλαμβάνοντας μερίδιο 29,9% των συνολικών εξαγωγών. Τα καύσιμα είναι και ο μόνος κλάδος που κατέγραψε πτωτική πορεία το εννιάμηνο 2015 σε ετήσια βάση. Η πορεία των βιομηχανικών προϊόντων ταξινομημένων κατά πρώτη ύλη είναι ανοδική, με ρυθμό 13,8% στο ίδιο διάστημα, ενώ θετικές επιδόσεις εμφανίζουν οι εξαγωγές μηχανημάτων & υλικού μεταφορών (+15,4%) και ποτών & καπνών (+19,7%). Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε από τα λίπη & έλαια (+203,5%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Παρά τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας με πιο πρόσφατο αυτό των capital controls, οι ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις στην πλειοψηφία τους αντέχουν και συνεχίζουν την προσπάθειά τους να είναι παρούσες στις αγορές του εξωτερικού. Είναι όμως επιβεβλημένη πλέον η άμεση εφαρμογή δράσεων για την περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων για εισαγωγές πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων, την ενίσχυση της ρευστότητας και χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, την απλούστευση της γραφειοκρατίας σε όλα τα επίπεδα και γενικότερα τη διασφάλιση κατά το δυνατό ενός ευνοϊκότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Ο ΣΕΒΕ αναμένει από την Κυβέρνηση να ενισχύσει την ελληνική παραγωγή και την εξωστρέφεια, αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, το νέο ΕΣΠΑ και το νέο επενδυτικό νόμο.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ Κυριάκος Λουφάκης κατέθεσε δέσμη προτάσεων, σύμφωνα με τις οποίες, ο νέος επενδυτικός νόμος οφείλει να δώσει έμφαση στη στήριξη της εξωστρέφειας στη βάση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου της επιχείρησης για την ανάπτυξη των εξαγωγών της και της επιχορήγησης άυλων δαπανών που έχουν ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ οι επιχειρήσεις, στην παραγωγή νέων και καινοτόμων προϊόντων και στη διεθνή ανταγωνιστικότητα, εξαντλώντας τις δυνατότητες, άμεσης ή έμμεσης, ακόμη και κατ’ εξαίρεση, ενίσχυσης για την Ελλάδα. Αποτελεί αναγκαιότητα να δοθεί προτεραιότητα και αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων για εξωστρεφείς επιχειρήσεις και επενδύσεις, που στόχο έχουν την ενίσχυση εξαγωγών. Επίσης, θα πρέπει να προβλεφθεί, μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης, αντίστοιχο κριτήριο με σημαντική συμμετοχή στη συνολική βαθμολογία της επενδυτικής πρότασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ/ Επεξεργασία: ΙΕΕΣ-ΣΕΒΕ
Μιχαήλ Ε. Ναλμπάντης – Μέλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης