Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με αφορμή την οικονομική ενίσχυση προς την Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώτος φέρεται να προέβη σε επίθεση και «οικονομική διάλεξη» προς τον δεύτερο, επιχειρηματολογώντας υπέρ της βοήθειας προς την Κύπρο, αφήνοντας έκπληκτο τον Γερμανό υπουργό, ο οποίος θεωρεί την περίπτωση της Κύπρου ως μη συστημική για την Ευρωζώνη. Σημειώνεται πως οι δύο αυτές διαφορετικές προσεγγίσεις εκφράζονται και μέσα από τις δηλώσεις τους το τελευταίο διάστημα.

Όπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» στη διαδικτυακή του έκδοση, στη συζήτηση για το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα ενίσχυσης της Κύπρου ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρήκε απέναντί του τον Μάριο Ντράγκι.

Στην πρόσφατη συνεδρία του Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού, ο πρόεδρος της ΕΚΤ αντέκρουσε την επιχειρηματολογία Σόιμπλε, ότι η Κύπρος δεν είναι συστημική για την Ευρωζώνη και ως εκ τούτου ενδεχόμενη πτώχευση της Κύπρου δεν περικλείει κανέναν κίνδυνο για την Ευρωζώνη.

Κάτι τέτοιο ακούγεται από τους απανταχού νομικούς, φέρεται να είπε ο Ντράγκι στον Σόιμπλε, προσθέτοντας πως «η ερώτηση, όμως, κατά πόσο η Κύπρος είναι ή όχι συστημική, δεν μπορεί να απαντηθεί από νομικούς. Αυτό είναι κάτι που μπορούν να το απαντήσουν οι οικονομολόγοι».

Στήριξη στον Μάριο Ντράγκι παρείχε ο επίτροπος Όλι Ρεν αλλά και ο επικεφαλής του μηχανισμού ESM Κλάους Ρέκλινγκ.

Επιχειρηματολόγησαν υπέρ της βοήθειας προς την Κύπρο λέγοντας τα εξής:

Α. Οι δύο μεγάλες τράπεζες της Κύπρου διατηρούν ένα αξιοσημείωτο δίκτυο στην Ελλάδα. Αν η κατάσταση τους παραμείνει και γίνει περισσότερο αβέβαιη, τότε θα ήταν πολύ πιθανό να δημιουργηθεί και πάλι πολύ γρήγορα αβεβαιότητα σε καταθέτες στην Ελλάδα και αυτή η αβεβαιότητα να μεταφερθεί και στις ελληνικές τράπεζες. Αυτό θα ήταν ένα σοβαρό πισωγύρισμα για την Ελλάδα.

Β. Όπως είπε ο Ντράγκι και οι συνάδελφοί του, «η πτώχευση της Κύπρου δεν θα συνέβαλλε στο θετικό κλίμα για την Ευρωζώνη, το οποίο αναζητούσαμε τον τελευταίο καιρό. Όλα τα σημάδια των τελευταίων εβδομάδων καταδεικνύουν βελτίωση. Ο βαθμός ρίσκου στα κρατικά ομόλογα της Ισπανίας και Ιταλίας έχει υποχωρήσει σημαντικά, ενώ η εμπιστοσύνη προς τις εθνικές τράπεζες επανακρίνεται».

Γ. «Αυτή η ανάκαμψη θα μπορούσε και πάλι να αντιστραφεί, εάν η Κύπρος καταρρεύσει. Η επιστροφή της Ιρλανδίας και Ισπανίας στις αγορές ίσως να μην ήταν δυνατή έπειτα από τέτοια εξέλιξη» πρόσθεσε η «ομάδα Ντράγκι».

Δ. Ως τελευταίο επιχείρημα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ και οι άλλοι έθεσαν στον Β. Σόιμπλε και ένα νομικό θέμα: «Η Κύπρος, στο κάτω κάτω, συμβάλλει με το δικό της μερίδιο στον Μηχανισμό Στήριξης, συνεπώς η Κύπρος δικαιούται οικονομική στήριξη».

Πηγή: sigmalive.com
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα