Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

«Η καθυστέρηση κλεισίματος της αξιολόγησης, σημαίνει μία σειρά από δυσάρεστες εξελίξεις στην πραγματική οικονομία που αποτυπώνονται με αριθμούς οι οποίοι και δημοσιοποιούνται καθημερινά, είτε από την Τράπεζα της Ελλάδος είτε από άλλους φορείς της αγοράς» υπογράμμισε σε συνέντευξή του, στο zougla.gr, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, σχολιάζοντας την σημερινή κατάσταση για την ελληνική οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, τόνισε: «Υπάρχει πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα ως προς την «ανάγκη» να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, που ακόμα δεν έχει προχωρήσει (η εφαρμογή του). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δε μπορούν να αποδεσμευτούν κεφάλαια από τις τράπεζες για την παροχή ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία. Ταυτόχρονα, καταγράφηκε αύξηση στην εκροή καταθέσεων, το τελευταίο διάστημα, που αποτυπώνεται και αύξηση του δανεισμού από τον ELA», επεσήμανε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αναφερόμενος στα τελευταία στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία στο «υψηλότατο» ποσοστό 38% του ΑΕΠ ν’ ανέρχονται οι υποχρεώσεις των ελληνικών τραπεζών τόσο προς το Ευρωσύστημα όσο και προς τον ELA.

Και είπε: «Οι καταθέσεις, όπως είδαμε κι από τα στοιχεία της ΤτΕ έχουν μειωθεί κατά 4 δις €. Από τη μία λοιπόν είναι οι τράπεζες από την άλλη είναι κι ο ιδιωτικός τομέας (που αντιμετωπίζει) την ουσιαστική στάση πληρωμών που έχει προβεί το δημόσιο, το τελευταίο επίσης δίμηνο. Έχουν πάρει και πάλι την ανηφόρα τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες, γεγονός που «στεγνώνει» την αγορά».

»Προβλήματα υπάρχουν στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα και σε συνδυασμό με το καινούριο ασφαλιστικό και τις νέες ασφαλιστικές εισφορές, που καλούνται να πληρώσουν από την 1η /1/2017 . Αυτό έχει οδηγήσει σε 57.000 ελεύθερους επαγγελματίες να κλείσουν το μπλοκάκι τους, από την ημερομηνία ψήφισης του νόμου μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου», επεσήμανε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Όλο αυτό το «κοκτέιλ» που διαμορφώνεται στην πραγματική οικονομία, μετά το «μη» κλείσιμο της αξιολόγησης, που πάνω από ένα χρόνο γι’ αυτό «διαπραγματευόμαστε», έχει φέρει αρνητικά μεγάλες συνέπειες στην ελληνική οικονομία. Πρέπει να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα όσο γίνεται το συντομότερο δυνατό ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Δεν μπορούμε να χάνουμε άλλο χρόνο, γιατί κι ό,τι βλέπουμε κι από ό,τι είδαμε στις μέχρι και τώρα διαπραγματεύσεις, όσο αυτές κρατούν πολύ τόσο μεγαλύτερο είναι στο τέλος, ο λογαριασμός που έρχεται για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα».

Ο κ. Κόλλιας κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, στο zougla.gr αιτιολόγησε την προσωπική του άποψη ως προς το γιατί δεν μπαίνει στην «παγίδα» διαδικασία εκτίμησης ενδεχόμενων ημερομηνιών για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Και υπενθύμισε τις δηλώσεις των υψηλόβαθμων στελεχών από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. «Ο κ. Τσακαλώτος είχε πει αν φτάσουμε στο Μάιο «καταστραφήκαμε ενώ ο κ. Χουλιαράκης είχε υπογραμμίσει πως αν περάσουμε το Μάρτιο «καταστραφήκαμε». Δε θα πέσω στην παγίδα των ημερομηνιών, θα έπρεπε να είχε κλείσει πριν από τα Χριστούγεννα η αξιολόγηση».

Παράλληλα ανέφερε: «Ταυτόχρονα βλέπουμε «μία» προσπάθεια της κυβέρνησης, να εξασφαλιστεί το ποσό των 6,5 δις € τον Ιούλιο, για να πληρωθεί η δόση, όσο βέβαια αυτό είναι εφικτό, αφού η αγορά έχει στεγνώσει. Επομένως όποια πρόβλεψη να κάνουμε σε σχέση με τις ημερομηνίες, δε νομίζω πως μπορεί κανένας, να πέσει μέσα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ ως προς το καίριο ερώτημα αν βλέπει ολόκληρο το 2017 να κλείνει με καθεστώς λιτότητας ή ακόμα κι ακραίας λιτότητας για τους έλληνες πολίτες, απάντησε: «Για το 2017, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο ξένων Οίκων και ξένων τραπεζών όσο και του ΔΝΤ, προβλεπόταν πως η ελληνική οικονομία θα κλείσει με μία ανάπτυξη από 1,5% έως και 2,7%».

Για να υπογραμμίσει ταυτόχρονα: «Δυστυχώς όλες αυτές οι προβλέψεις αναθεωρούνται προς τα κάτω. Στην καλύτερη περίπτωση μιλάμε πλέον για μία ανάπτυξη το 2017, της τάξης του 0,5% κι αυτό με την προϋπόθεση να κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση. Όσο σέρνεται αυτή η κατάσταση με την αξιολόγηση κι όσο δεν υπάρχει «καμία» εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική οικονομία, ώστε να έρθουν για να επενδύσουν, να δημιουργήσουν πλούτο, να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης και να ξεκολλήσουν την ανεργία από το 23% – που είναι κολλημένη εδώ και αρκετούς μήνες- νομίζω πως δε μπορούμε να μιλάμε ότι μπορεί να έχουμε καλύτερα νούμερα, σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη για το 2017».

Τέλος, έδωσε τις προσωπικές του εκτιμήσεις ως προς το πώς μπορεί να δικαιολογείται η μεγάλη εκροή καταθέσεων, από τη στιγμή που ακόμα η Ελλάδα ζει υπό καθεστώς των capital controls καθώς και για τη στάση που θα πρέπει σε κάποια θέματα να κρατήσουν οι δανειστές, για να κλείσει η αξιολόγηση.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Κόλλια στο zougla.gr – ΗΧΗΤΙΚΟ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης